Μερική έκλειψη Ηλίου σήμερα
Θα είναι ορατό κι από την Ελλάδα

Σήμερα θα έχουμε μερική έκλειψη Ηλίου η οποία θα είναι ορατή και από την Αθήνα. Το φαινόμενο ξεκινά για την πόλη της Αθήνας στις 12:36 με το μέγιστο ποσοστό κάλυψης της επιφάνειας του Ηλίου, περίπου 26%, να λαμβάνει χώρα στις 13:43, ενώ τελικά το φαινόμενο αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14:51.

Το φαινόμενο όμως θα είναι ορατό και από άλλες περιοχές. Για την υπόλοιπη Ελλάδα το ποσοστό κάλυψης του Ηλίου από την Σελήνη θα κυμανθεί μεταξύ ~21% στη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Ζάκυνθος κτλ) και ~35% στις περιοχές του Έβρου της Ρόδου και του Καστελορίζου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μέγιστη κάλυψη (περίπου ~82%) θα παρατηρηθεί στην κεντρική Σιβηρία (στην πόλη Σουργκούτ) και κοντά στο Καζακστάν.

Έκλειψη Ηλίου: Τι χρειάζεται προσοχή

Σύμφωνα με τον διευθυντή Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, «η μερική έκλειψη Ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη (νέα Σελήνη) μπαίνει ανάμεσα στη Γη και στο Ήλιο ενώ σε περίπτωση που έχουμε πλήρη ευθυγράμμιση μεταξύ Ήλιου, Σελήνης και Γης έχουμε ολική έκλειψη. Ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν 2 με 5 κάθε χρόνο ενώ οι εποχές που λαμβάνουν χώρα είναι το Φθινόπωρο και η Άνοιξη».

Ο Ήλιος, ωστόσο, δεν γίνεται λιγότερο ακίνδυνος κατά την έκλειψη. «Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή του κόσμου. Δεν παρατηρούμε ποτέ τον Ήλιο κατευθείαν με γυμνό οφθαλμό, ούτε ακόμη και στην περίπτωση μιας έκλειψης διότι η ακτινοβολία του είναι επικίνδυνη για την όρασή μας! Η παρατήρηση γίνεται μόνο με ειδικά, ασφαλή γυαλιά που διαθέτουν τα απαραίτητα φίλτρα» επισημαίνει ο κ. Σπύρος Βασιλάκος.

Πώς μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος την έκλειψη Ηλίου -Γίνεται και διαδικτυακά

Για όλους όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν την έκλειψη και να ενημερωθούν από τους πλέον ειδικούς υπάρχει και άλλη… οδός. Το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροισκοπείου Αθηνών με τα δύο Κέντρα Επισκεπτών που διαθέτει θα παρατηρήσει το φαινόμενο. Συγκεκριμένα στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου, στον περιβάλλοντα χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη, στον λόφο της Πνύκας θα βρίσκονται τοποθετημένα φορητά τηλεσκόπια για την παρατήρηση της ηλιακής έκλειψης και θα υπάρχει και μια εκπαιδευτική διάταξη παρατήρησης της ηλιακής φωτόσφαιρας (ηλιοσκόπιο). Διαθέσιμα θα είναι επίσης και ειδικά ασφαλή γυαλιά για την παρατήρηση του Ηλίου. Στο Θησείο, σημειωτέον, θα βρίσκονται και μέλη της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον διευθυντή Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Κέντρο Επισκεπτών Πεντέλης σε συνεργασία με ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ θα παρακολουθήσουν το φαινόμενο διαδικτυακά. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με μια παρουσίαση των ηλιακών εκλείψεων από Ερευνητές του ΙΑΑΔΕΤ στο πεδίο της Ηλιακής Φυσικής στις 12:15 και θα συνεχίσει με την μετάδοση της μερικής έκλειψης ηλίου, όπως θα παρατηρείται μέσα από το φακό του ηλιακού τηλεσκοπίου του ΙΑΑΔΕΤ. Η μετάδοση θα γίνει από το κανάλι  στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=XHnCnC1cOgk.