Πώς θα το αποτρέψετε;

Μπορεί να περάστε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο με βόλτες, καφέδες, λαχταριστά γεύματα, πλουσιοπάροχα δείπνα και σνακ, αλλά σήμερα ξυπνήσατε κάπως πρησμένες κα με φούσκωμα στη δουλειά!

Βέβαια, γι΄ αυτό το πολύ ενοχλητικό πρόβλημα, δεν φταίνε πάντα τα πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα.

Σύμφωνα με έρευνα του International Journal of Clinical Practice, αποδεικνύεται ότι οι μεγαλύτεροι ένοχοι είναι τα FODMAPs.

 

Φούσκωμα

 

Για γρήγορη ανακούφιση, η καθηγήτρια Greer συνιστά να κάθεστε μπρούμυτα, να γυμνάζεστε και να πίνετε νερό για να βοηθήσετε τις φυσαλίδες των αερίων να μετακινηθούν. Αλλά αν έχετε συχνά αυτό το υπερβολικό συναίσθημα, ο Lin Chang, ένας άλλος καθηγητής του UCLA, προτείνει την τήρηση ενός ημερήσιου ημερολογίου γευμάτων, φουσκώματος και συνηθειών του εντέρου.

Τα παρακάτω 6 τρόφιμα θεωρούνται οι συνήθεις παραβάτες:

1. Γιαούρτι
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ποικίλα επίπεδα λακτόζης, η οποία ζυμώνεται στο σώμα σας και δημιουργεί φυσαλίδες αερίων και φούσκωμα.Το απλό ελληνικό γιαούρτι, το οποίο συνήθως έχει περίπου 12 γραμμάρια ζάχαρης και άφθονες πρωτεΐνες, είναι μια εξαιρετική επιλογή.

2. Ορισμένα λαχανικά
Τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το κουνουπίδι περιέχουν όλα έναν τύπο υδατανθράκων που ονομάζεται ραφινόζη. Επειδή δεν παράγουμε το ένζυμο που χρειάζεται για να διασπάσει την ραφινόζη, αυτή περνάει μέσα από το λεπτό έντερο χωρίς να έχει διασπαστεί. Και όταν τα τρόφιμα εισέρχονται στο παχύ έντερο, χωρίς πρώτα να διασπαστούν, ζυμώνονται από βακτηρίδια. Το αποτέλεσμα; Συσσώρευση αερίων στο παχύ έντερο, που προκαλεί φούσκωμα και ιδιαίτερα δύσοσμα αέρια και μετεωρισμό. Για να μην τα βγάλετε από τη διατροφή σας, δοκιμάστε να τα ψήσετε.

3. Φασόλια
Το ανθεκτικό άμυλο που βρίσκεται στο εξωτερικό κέλυφος των φασολιών είναι ένας τύπος μη αφομοιώσιμων ινών. Για να μειώσουμε το φούσκωμα που προκαλείται από τα φασόλια,  μπορείτε να τα αφήνετε σε νερό όλη τη νύχτα.

4. Κρεμμύδια
Ενας υδατάνθρακας που βρίσκεται στα κρεμμύδια, μπορεί να προκαλέσει παραγωγή αερίων και φούσκωμα.

5. Τεχνητά γλυκαντικά
Η σορβιτόλη και η ξυλιτόλη και γλυκαντικά που απαντώνται συχνά σε τσίχλες, απορροφώνται πολύ αργά στο λεπτό έντερο. Ως αποτέλεσμα, προκαλούν αέρια, φούσκωμα, κράμπες και μερικές φορές διάρροια.

6. Σπόροι
Το σιτάρι και η σίκαλη βρίσκονται σε αυτόν τον κατάλογο λόγω της μη αφομοιώσιμης φρουκτάνης τους. Για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, η κατανάλωση αυτών των κόκκων (και άλλων) προκαλεί ανοσολογική αντίδραση, καταστρέφοντας το στρώμα του λεπτού εντέρου.