Βρίσκεται στο ντουλάπι της κουζίνας μας

Ένα βήμα πιο κοντά στο μυστικό της μακροζωίας βρίσκονται ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, τη Σχολή Ιατρικής του Σαν Ντιέγκο και το Πανεπιστήμιο της Ρώμης La Sapienza.

Οι 300 κάτοικοι του ιταλικού χωριού Ακιαρόλι, έγιναν αντικείμενο μελέτης μιας και το 45% είναι πάνω από 100 χρονών. Κι αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι εκείνο που τους κάνει καλό είναι το δενδρολίβανο!

Βγάλτε το από το ντουλάπι και χρησιμοποιήστε το σε φαγητό, ροφήματα, ακόμα και στα γλυκά.

 

«Το δενδρολίβανο βρίσκεται παντού στη μεσογειακή διατροφή, σε σούπες, σε κρέατα και σαλάτες, ακόμα και σε γλυκά. Υπάρχουν έρευνες που σχετίζουν το δενδρολίβανο, όχι μόνο με την μακροζωία, αλλά και την απώλεια βάρους και την χρόνια πρόληψη ασθενειών. Τα βότανα και τα μπαχαρικά σε γενικές γραμμές μπορούν να ενισχύσουν τη γεύση, χωρίς την προσθήκη αλατιού, γεγονός που βοηθά και στην πρόληψη καρδιαγγειακών νόσων», αναφέρει η Ζακλίν Λόντον, διευθύντρια Ιδρύματος σχετικού με την διατροφή.

Τα φύλλα του, στην ιατρική, έχουν πολλές εφαρμογές, όπως:

  •  Επιδρούν ευεργετικά στο συκώτι, το κυκλοφοριακό και χοληδόχο κύστη,
  •  Είναι αντισηπτικό στόματος για το πονόλαιμο, τα ούλα και τις πληγές,
  •  Επιταχύνει διαδικασία της πέψης, μειώνει τους πονοκεφάλους και καταπολεμά βακτηρίδια και μύκητες. 

Αναφέρεται ακόμα ότι το αφέψημα δενδρολίβανου, κέδρου και τερβινθίνης ήταν ένα ελιξίριο νεότητας, που ονομαζόταν το νερό της βασίλισσας της Ουγγαρίας.