Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη στις μεθόδους αντιμετώπισης πρωκτολογικών παθήσεων, έχει οδηγήσει σε μία επαναστατική εποχή για τη θεραπεία των κονδυλωμάτων πρωκτού, δίνοντας προβάδισμα στην αναίμακτη, ανώδυνη και ασφαλή τεχνική του καυτηριασμού με Laser.

Τα κονδυλώματα πρωκτού, οφείλονται στην ύπαρξη του ιού HPV (Human Papilloma Virus) στον πρωκτό. Πρόκειται για την πιο συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη και, ανάλογα με τον τύπο του HPV που προκαλεί τη λοίμωξη, μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές κλινικές εκδηλώσεις, είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά.

Κονδυλώματα, Δυσπλασίες & Καρκίνος Πρωκτού: Πώς συνδέονται;

Τα κονδυλώματα του πρωκτού, οι δυσπλασίες στον πρωκτό και ο καρκίνος του πρωκτού αποτελούν μέρος των παθολογικών εκδηλώσεων που οφείλονται στη λοίμωξη με τον ιό HPV. Όταν πρόκειται για τα στελέχη χαμηλού κινδύνου, ο ασθενής μπορεί να αναπτύξει κονδυλώματα στον πρωκτό και χαμηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις, ενώ ο κίνδυνος κακοήθειας είναι πάρα πολύ μικρός.

Όταν η λοίμωξη προκαλείται από στελέχη υψηλού κινδύνου υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθούν υψηλόβαθμες ενδοεπιθηλιακές αλλοιώσεις του πρωκτού, οι οποίες ονομάζονται δυσπλασίες και θεωρούνται ότι είναι προκαρκινικές.
Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα περίπου 10-15% να εξελιχθούν σε κακοήθεια εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία σε χρονικό διάστημα 3-5 ετών.

Πολλές φορές υπάρχει ταυτόχρονη λοίμωξη από στελέχη χαμηλού και υψηλού κινδύνου. Για αυτό το λόγο μία χαμηλόβαθμη ενδοεπιθηλιακή αλλοίωση ή ένα κονδύλωμα, μπορεί να υποκρύπτει σε κάποιο σημείο και μία υψηλόβαθμη βλάβη. Με βάση τα παραπάνω είναι αναγκαίο ο έλεγχος για προκαρκινικές βλάβες στον πρωκτό να είναι πάντα λεπτομερειακός.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κονδυλωμάτων πρωκτού

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης κονδυλωμάτων πρωκτού σχετίζονται με τη λοίμωξη από τον ιό HPV όπως και με μειωμένη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταστείλει τον ιό . Οι πιο σημαντικοί από αυτούς είναι οι εξής:

Διαγνωστικές εξετάσεις των κονδυλωμάτων πρωκτού - Πρόληψη του καρκίνου πρωκτού

Η ενδεδειγμένη διαγνωστική πρακτική περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη σειρά εξετάσεων στοχεύοντας στην αξιολόγηση της μορφολογίας και του μεγέθους των κονδυλωμάτων πρωκτού αλλά και στην πρόληψη του καρκίνου πρωκτού που επίσης μπορεί να προκύψει από την HPV μόλυνση:

 1. Δακτυλική εξέταση πρωκτού
  Γίνεται στο ιατρείο του εξειδικευμένου γιατρού, κατόπιν συγκατάθεσης του ασθενούς, και σε συνθήκες που εξασφαλίζουν άνεση και απόλυτο σεβασμό προς τον ασθενή. Η δακτυλική εξέταση μπορεί να συμβάλλει στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του πρωκτού. Επίσης γίνεται εφικτή η ψηλάφηση των κονδυλωμάτων του πρωκτού.
 2. Τεστ Παπ Πρωκτού (Κυτταρολογική εξέταση)
  Εξέταση πρόληψης του καρκίνου πρωκτού όπου μπορούν να αναδειχθούν άτυπα κύτταρα που προέρχονται από το πρωκτικό επιθήλιο. Ολοκληρώνεται μέσα σε 2’ περίπου και είναι ανώδυνη. Κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου από ιατρό κυτταρολόγο και έπειτα από μερικές ημέρες, τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα για το γιατρό και τον ασθενή.
 3. Πρωκτοσκόπηση Υψηλής Ευκρίνειας (High Resolution Anoscopy, HRA)
  Εφαρμόζεται από πολύ λίγους γιατρούς στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους ο εξειδικευμένος πρωκτολόγος, Δρ. Ιωάννης Δοντάς. Εξασφαλίζει μεγάλη διαγνωστική ακρίβεια, ενώ είναι ανώδυνη και ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου 20 λεπτά στο χώρο της Laser Surgery.

Θεραπεία Κονδυλωμάτων Πρωκτού

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων έχει ως σκοπό την πλήρη και αποτελεσματική εξάλειψή τους. Η διαδικασία επιτυγχάνεται με τη διενέργεια καυτηριασμού χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές, όπως είναι:

 • Ηλεκτροδιαθερμία
 • Κρυοπηξία
 • Υπέρυθρη ακτινοβολία
 • Ραδιοσυχνότητες
 • Υπέρηχοι
 • Laser

Αντιμετώπιση κονδυλωμάτων πρωκτού με Laser Διοξειδίου του Άνθρακα (Laser CO2)

Μία από τις πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές τεχνικές καυτηριασμού των κονδυλωμάτων πρωκτού είναι το Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2). Πρόκειται για χειρουργικό Laser νέας γενιάς, το οποίο εφαρμόζεται στην επιλογή Ultra Pulse Laser, προσφέροντας στοχευμένη αντιμετώπιση στην πάσχουσα περιοχή.
Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής περιλαμβάνουν:

 • Αναίμακτη
 • Ασφαλής
 • Σύντομη διάρκεια ολοκλήρωσης της επέμβασης (περίπου 15΄ - 20΄ min)
 • Ταχεία επούλωση
 • Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος
 • Ελαχιστοποίηση στις πιθανότητες επανεμφάνισης των κονδυλωμάτων

Με την εφαρμογή αυτής της μεθόδου, ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στην οικία του, ενώ επιτρέπεται να κάνει μπάνιο την αμέσως επόμενη μέρα.

Θεραπεία ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων με Διοδικό Laser 1470nm (Diode Laser)

Σε περιπτώσεις ενδοπρωκτικών κονδυλωμάτων που είναι δύσκολα προσβάσιμα ή εντοπίζονται στο εσωτερικό πτυχών που δημιουργούνται από αιμορροϊδικούς όζους ή από το βλεννογόνο του πρωκτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Διοδικό Laser 1470nm σε συνδυασμό με οπτική ίνα ευθείας ή κωνικής εκπομπής. Το αποτέλεσμα είναι άριστο ακόμα και για τα πιο απαιτητικά και δύσκολα σημεία του πρωκτικού σωλήνα, καθώς το συγκεκριμένο Laser παρέχει υψηλή ποιότητα εκπομπής. Η διαδικασία του καυτηριασμού των κονδυλωμάτων με τη βοήθεια του διοδικού Laser έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι άλλων πιο παραδοσιακών μεθόδων:

 • Είναι ασφαλής
 • Αναίμακτη
 • Ανώδυνη
 • Σύντομη
 • Καλά ανεκτή από τους ασθενείς
 • Προσφέρει ταχεία επούλωση των ιστών του πρωκτού

Προκαλεί στοχευμένη καταστροφή των κονδυλωμάτων, χωρίς να δημιουργείται έγκαυμα στους γύρω ιστούς με αποτέλεσμα να μειώνεται στο ελάχιστο η πιθανότητα μετεπεμβατικών επιπλοκών (π.χ. στένωση του πρωκτού).