11 και 1 γεύσεις

Αν έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το Λίβανο, ή σκέφτεστε να δοκιμάσετε κάποιο λιβανέζικο εστιατόριο της πόλης σας, εδώ έχουμε μια λίστα με 15 λιβανέζικα φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε.

Στη Μέση Ανατολή στην πλευρά που βρέχεται από τη Μεσόγειο, υπάρχει το μικροσκοπικό έθνος του Λιβάνου.

Η πρωτεύουσα, Βηρυτός, είναι ένα χωνευτήριο γεμάτο γοητεία, που συχνά χαρακτηρίζεται ως το “Παρίσι της Μέσης Ανατολής”, γιατί είναι γεμάτο πολιτισμό και ομορφιά, για να μην αναφέρουμε την πραγματικά μοναδική κουζίνα.

Πολλά πιάτα συναντώνται σε παραλλαγές στην κουζίνα της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας, της Αιγύπτου και σε πολλές ακόμα χώρες.

Μπαμπά γκανούς

Αν σας αρέσει το χούμους, τότε πρέπει να δοκιμάσετε και αυτή τη σαλάτα. Φτιάχνεται από ταχίνι και μελιτζάνα και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο που τρώγεται το χούμους. Η γεύση είναι διαφορετική, ωστόσο αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε, δοκιμάστε και τα δυο!

Σις ταούκ

Το σουβλάκι κοτόπουλο στο Λίβανο είναι must. Τα μπαχαρικά προκαλούν μια έκρηξη των αισθήσεων, ενώ το κρέας είναι ζουμερό και τρυφερό χάρη στο γεγονός ότι μαρινάρεται από το βράδυ σε γιαούρτι, χυμό από λεμόνι, πάπρικα και λίγη σάλτσα ντομάτας. Σερβίρεται σε πιάτο με πίτες και διάφορες σως ή λαχανικά.

Κίμπε νάγιε

Θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πιο περιπετειώδες; Τότε δοκιμάστε το κίμπε νάγιε. Στην ουσία, είναι κάτι σαν μπριζόλα ταρτάρ. Ωμό μοσχάρι ή αρνί αναμειγνύονται με πουρέ από κρεμμύδια, μπαχαρικά και λίγο πλιγούρι. Σερβίρεται με φρέσκα λαχανικά!

Φαλάφελ

Τι καλύτερο από τηγανιτές μπάλες νοστιμιάς; Το πιθανότερο είναι να τα έχετε ακούσει ή δοκιμάσει, αλλά αν πάτε στο Λίβανο, η διαφορά στη γεύση είναι αισθητή! Φτιάχνονται από ρεβύθια και συνήθως τυλίγονται σε πίτα μαζί με φρέσκα λαχανικά. Συνδυάζονται και με ταχίνι και αποτελούν μια κλασικά και must λιβανέζικη λιχουδιά.

Ταμπουλέ

Αυτή η χορταστική σαλάτα είναι μοναδικά νόστιμη. Περιέχει μαϊντανό, ντομάτες και κρεμμύδια, όλα ψιλοκομμένα, μαζί με πλιγούρι και με μια σως από λάδι και λεμόνι. Είναι πολύ νόστιμη σκέτη ως συνοδευτικό, αλλά και τυλιγμένη σε πίτα.

Σαουάρμα

Το κρέας ψήνεται σε μια μεγάλη σούβλα και μετά κόβεται σε φέτες. Είναι πεντανόστιμο και θυμίζει το γύρο. Σερβίρεται σε πίτα και λαχανικά και η σως από ταχίνι το κάνει ακόμα πιο μοναδικό. Συνήθως συνοδεύεται από ταμπουλέ και φατούς.

Κιοφτά

Αυτές οι μπάλες από κιμά αναμιγνύονται με μαϊντανό, κρεμμύδια και μπαχαρικά και σερβίρονται με πολλούς τρόπους. Μοιάζουν με μπιφτεκάκια και σερβίρονται με πατάτες σε σάλτσα ντομάτας.

Κιουνεφέ

Αυτό το λιβανέζικο γλυκό είναι ίσως το νοστιμότερο! Φτιάχνεται από ένα ειδικό μαστιχωτό τυρί, φύλλο καταΐφι και σιρόπι και πασπαλίζεται με φυστίκια Αιγίνης. Το τρώνε και σαν πρωινό, αλλά είναι ιδανικό για ως επιδόρπιο όλες τις ώρες της ημέρας. Κάθε μέρος έχει τη δική του εκδοχή, επομένως δοκιμάστε το όπου κι αν πάτε!

Μπακλαβάς

Ο μπακλαβάς αποτελεί αιτία διαμάχης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, όμως πολλοί πιστεύουν ότι η συνταγή γεννήθηκε στο Λίβανο. Οι ελαφριές και αέρινες στρώσεις φύλλου γεμίζουν με μέλι και ξηρούς καρπούς, που, σε συνδυασμό με το πλούσιο βούτυρο, συνθέτουν έναν ακαταμάχητο συνδυασμό. Αν βρεθείτε στο Λίβανο, μην παραλείψετε να το δοκιμάσετε.

Χούμους

Πρόκειται, ίσως, για ένα από τα πιο διάσημα λιβανέζικα φαγητά. Είναι το καλύτερο συνοδευτικό για κάθε γεύση, ενώ θεωρείται και πολύ υγιεινό. Παρασκευάζεται από ταχίνι, ρεβύθια, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και πολλά καρυκεύματα και συνήθως συνοδεύει τα πιτάκια που θα συναντήσετε παντού.

Φατούς

Μια ακόμα παραδοσιακή σαλάτα με φρέσκα λαχανικά και τηγανιτές ή ψητές μπουκίτσες από πίτα μαζί με σως από ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, σκόρδο κι αλατοπίπερο. Απλά μοναδική!

Αράκ

Το αράκ συνοδεύει τέλεια όλα αυτά τα πιάτα. Θυμίζει κατά πολύ το ούζο, καθώς πρόκειται για αλκοολούχο ποτό με γλυκάνισο. Είναι πολύ δυνατό, αφού η περιεκτικότητα σε οινόπνευμα φτάνει το 63%.

Πηγή: www.travelstyle.gr