Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ, συμπέραναν πως το χασμουρητό ελέγχεται από μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται πρωτογενής κινητικός φλοιός (primary motor cortex), και είναι υπεύθυνος για την κινητική λειτουργία.
Από αυτό το σημείο προέρχονται και διαταραχές όπως το σύνδρομο Τουρέτ, η επιληψία και ο αυτισμός.
Η ανακάλυψη αυτή είναι σημαντική, όχι λόγω του χασμουρητού και όσων μαθαίνουμε για αυτό, αλλά γιατί βοηθάει στην κατανόηση λειτουργιών του εγκεφάλου που συνδέονται με τις διαταραχές αυτές.
Το κολλητικό χασμουρητό εντάσσεται σε μια κατηγορία συμπεριφορών που χαρακτηρίζονται ηχοφαινόμενα (ηχώ + φαινόμενο), δηλαδή αυτόματες μιμήσεις του λόγου ή των πράξεων κάποιου άλλου.
Η Τζορτζίνα Τζάκσον, καθηγήτρια Γνωστικής Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ, είπε σχετικά πως τα νέα ευρήματα είναι δυνατό να βρουν ευρύτερη εφαρμογή: «Στο σύνδρομο Τουρέτ, εάν καταφέρουμε να μειώσουμε την ευαισθησία του φλοιού πιθανώς θα περιοριστούν τα τικ και προς αυτήν την κατεύθυνση δουλεύουμε.»
«Εάν καταφέρουμε να κατανοήσουμε πώς οι μεταβολές στην ευαισθησία του φλοιού επηρεάζουν τις νευρολογικές διαταραχές πιθανώς θα μπορέσουμε να τις θεραπεύσουμε» προσθέτει με τη σειρά του ο Στίβεν Τζάκσον, επίσης καθηγητής Γνωστικής Νευροψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότινγχαμ.