glossa
Γνωρίζουμε τις 4 γεύσεις αλλά ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε και το umami!

Όλοι γνωρίζουμε τις 4 βασικές γεύσεις και δεν είναι άλλες από το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό και το πικρό. Μια πέμπτη γεύση έρχεται να προστεθεί στην λίστα των γεύσεων και δεν είναι άλλη από το umami. 

H λέξη umami έχει ιαπωνικές ρίζες και σημαίνει "ευχάριστη - νόστιμη γεύση" Τα συνθετικά της λέξης umami σημαίνουν umai= υπέροχη και mi =γέυση. Η λέξη αυτή χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για να περιγράψει ένα φαγητό ώς υπέροχο. 

Ουσιαστικά το umami είναι μια γεύση που ενεργοποιεί του σιελογόνους αδένες και το άτομο αισθάνεται ένα μικρό ευχάριστο κάψιμο στην βάση του σαγονιού. Η ανθρώπινη γλώσσα έχει κάποιες συγκεκριμένες εγκοπές - υποδοχείς που μπορούν να γευτούν το L- γλουταμινικό, μια ουσία που εμπεριέχεται σε συγκεκριμένες τροφές και προκαλεί την γεύση του umami. 

Αν και μοιάζει λίγο με την αλμυρή γεύση, διαφέρει σε πολλά και μπορείτε να καταλάβετε την διαφορα μόνο τρώγοντας τροφές που προκαλούν αυτή την αίσθηση. Τροφές που έχουν γεύση umami είναι η παρμεζάνα, το χοιρινό κρέας, τα ψάρια, οι ντομάτες, το σπανάκι, τα όστρακα, οι αντζούγιες, o χυμός πορτοκάλι και γενικά οι τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα L- γλουταμινικού.

Αν τρώγοντας αισθανθείς αυτό το ελαφρύ κάψιμο στην βάση του σαγονιού σου, το στόμα σου να γεμίζει σάλιο και την άκρη της γλώσσας του να μουδιάζει λιγο τότε ξέρεις τι σημαίνει umami!! 

Δείτε επίσης!

Φυσικό botox με… γιαούρτι!

Τα 10 συνηθέστερα λάθη του μακιγιάζ που βλάπτουν το δέρμα μας

Brinner: H νέα μόδα στο φαγητό που παντρεύει πρωινό και βραδινό