Το Γαλαξίδι έζησε μοναδικές στιγμές ταξιδεύοντας πίσω χρόνο κι ένα ιδαίτερο έθιμο από τα παλιά γέμισε με χαρά μικρούς και μεγάλους.
Ο λόγος για το αλευρομουντζούρωμα, το οποίο γίνεται κάθε Καθαρά Δευτέρα τόσο απόπ ντόπιους όσο και απόπ χιλιάδες επισκέπτες.
Οι αλευρομουτζουράδες, ντυμένοι με μάσκες, ολόσωμες φόρμες και παλιά ρούχα και εφοδιασμένοι με πολύχρωμη σκόνη αλευριού, ξεκίνησαν από όπως συνήθως, από τη γέφυρα της Εθνικής Οδού με αυτοκίνητα, αλλά και πεζοί. Μέσα από τα γραφικά σοκάκια του Γαλαξιδιού, έφτασαν μέχρι το λιμάνι όπου έλαβε χώρα μια επική μάχη.
Ωστόσο, αναφορές υπάρχουν από το 1801 για το έθιμο.
Ο Ιρλανδός περιηγητής Έντουαρντ Ντόντουελ περιγράφει ότι οι Γαλαξιδιώτες, παρά τη σκλαβιά τους, έδειχναν μεγάλο ζήλο στην προετοιμασία του.
Ο Ευθύμιος Γουργουρής στο βιβλίο του «Το Γαλαξείδι στον καιρό των καραβιών» αναφέρει ότι τα αλευρομουτζουρώματα είναι πολύ παλιότερα «από την εποχή των καραβιών». Η παράδοση υποστηρίζει ότι οι Γαλαξιδιώτες θαλασσοπόροι είδαν σε πόλη της Σικελίας παρόμοιες ομαδικές λαϊκές γιορτές, ενώ κατ’ άλλους οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στο Βυζάντιο, στους γελωτοποιούς του Ιπποδρόμου που ζωγράφιζαν τα πρόσωπά τους.
Δείτε το βίντεο: