Πότε θα επιστρέψουμε στην καθημερινότητα
Αυτό είναι το πλάνο της κυβέρνησης

Τα πρώτα σχέδια για την επιστροφή στην κανονικότητα μετά την πανδημία του κορονοϊού επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου.

Η κυβέρνηση δίνει έμφαση όχι μόνο στο «πότε» θα ξεκινήσει, αλλά, και στο «πως», δηλαδή υπό ποιες συνθήκες, θα επιστρέψουν οι πολίτες στην εργασία τους και στην καθημερινότητα τους.

Η διαδικασία θα είναι αργή και μακρόσυρτη, αυτό πλέον το έχουν εμπεδώσει όλοι. Ο Σωτήρης Τσιόδρας καθημερινά υπενθυμίζει τους κινδύνους που κρύβει το παραμικρό λάθος και η χαλάρωση από την επιτυχή, ως τώρα, αντιμετώπιση της πανδημίας. «Προσεκτικά, σταδιακά, ελεγχόμενα», είναι οι λέξεις που χρησιμοποίησε για να περιγράψει την διαδικασία, σημειώνοντας ότι γίνεται ήδη ο απαιτούμενος σχεδιασμός.
Προτεραιότητα στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων
Βασικός άξονας του σχεδίου είναι τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που θα ληφθούν για την επαναλειτουργία καταστημάτων και επιχειρήσεων. Για να υπάρξει η μέγιστη αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να τους ενημερώσει και ταυτόχρονα να ακούσει τις δικές τους προτάσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρώτη διάσκεψη του πρωθυπουργού με κοινωνικό εταίρο ήταν με τον ΣΕΤΕ, την περασμένη Πέμπτη 9/4 και ακολούθησε χθες τηλεδιάσκεψη με τον ΣΕΒ, και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν επαφές και με τις υπόλοιπες οργανώσεις.

Επ’ ουδενί η άρση των μέτρων δεν πρέπει να συνοδευτεί από ένα δεύτερο κύμα του ιού, όπως σημειώνουν επιστήμονες και κυβέρνηση. Γι αυτό, μελετούν όλους τους τρόπους που θα εμποδίσουν την επανεμφάνιση με δριμύτητα του κορωνοϊού. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε επαγγελματικές δραστηριότητες όπως οι κομμώσεις και τα κέντρα αισθητικής. Παράλληλα εξετάζονται μέτρα που θα αφορούν μεγάλες επιχειρήσεις στις οποίες θα επιχειρηθεί η τόνωση της τηλεργασίας, εφόσον είναι εφικτό, αλλά και αυστηρά μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για τους χώρους εργασίας.

Πρώτα ανοίγουν τα κομμωτήρια, ακολουθούν τα σχολεία
Τα κομμωτήρια θα ανοίξουν με το πρώτο κύμα άρσης των περιορισμών μαζί με τα μικρά εμπορικά καταστήματα. Θα ακολουθήσουν τα σχολεία και στο τέλος της διαδικασίας τα πολυκαταστήματα. Βέβαια, όλα αυτά στις αρχές Μαΐου και ανάλογα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την επόμενη εβδομάδα και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να απευθυνθεί με νέο μήνυμα στους πολίτες, περιγράφοντας το σχέδιο και το χρονοδιάγραμμα επανόδου στην κανονικότητα.