Είναι το νέο all day στέκι που έστησε σε χρόνο-ρεκόρ ο Σταύρος Θεοδωράκης με την κόρη του και στενούς του συνεργάτες.
«Δίνουμε το ταμείο μας στο ΕΚΠΑ γιατί κανείς από εμάς δεν θέλει να ζει με κομματικά λεφτά. Έχουμε τις δουλειές μας και όσοι δεν τις έχουμε θα τις βρούμε», είχε πει πριν από λίγες μέρες στα στελέχη του ο Σταύρος Θεοδωράκης, προϊδεάζοντας για τις επιχειρηματικές του κινήσεις. Έτσι, μετά το «Αλάτσι», το εστιατόριο στην περιοχή του Χίλτον, το οποίο πωλήθηκε το 2015, ο πρώην επικεφαλής του Ποταμιού κάνει το επόμενο βήμα στην ελεύθερη αγορά.
Μια τεράστια μπάρα στις αποχρώσεις του πετρόλ δεσπόζει στον χώρο, με τους πελάτες να τρώνε και να πίνουν είτε γύρω από την μπάρα είτε στα λιγοστά τραπέζια. Αυγά με στάκα το πρωί, μπέργκερ το μεσημέρι, σουβλάκια με μανιτάρια το βράδυ, μαζί βέβαια με τον κρητικό ντάκο με κρασόξυδο είναι μερικοί από τους μεζέδες που θα βρει κανείς στο 19 της οδού Λέκκα, την κουζίνα του οποίου επιμελείται ο Κωνσταντίνος Μπαλτουμάς.
Τα θρυλικά ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα σε συνταγή της κυρίας Αργυρώς -μαμάς του Σταύρου- γίνονται ξανά ανάρπαστα, όπως και στο θρυλικό «Αλάτσι» την προηγούμενη δεκαετία, και είναι το ίδιο νόστιμα όπως τότε. Τα κρασιά είναι και αυτά όλα ελληνικά, αρκετά από μικρά οινοποιεία, καθώς ο ιδιοκτήτης έχει «μανία» με τους μικρούς παραγωγούς.
Η κουζίνα το βράδυ σερβίρει παϊδάκια μαύρου χοίρου Καλαμπάκας, κριθαράκι με κρόκο Κοζάνης κα αυγοτάραχο Μεσολογγίου, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και γιαούρτι, ντάκους με παξιμάδια χαρουπιού, σούβλες με μοσχάρι, κοτόπουλο, μανιτάρια, τυριά, λαχανικά, αλλά και πιατέλες τυριών (από Μέτσοβο, Χανιά, Κυκλάδες, με ελιές, φρούτα και σπιτικές μαρμελάδες), και αλλαντικών (Νάξου, Κερκίνης, Τήνου, μαζί με τουρσιά και ελιές).
Μιλώντας μαζί τους μας είπαν ότι καθημερινά κάνουν… κυνήγι πρώτων και εξαιρετικών πρώτων υλών, κάποιος τρέχει από το πρωί για να παραλάβει δέματα με ξηρούς καρπούς από την Ορεστιάδα, σύκα από την Καλαμάτα, ελιές κι αλάτια από τα Χανιά, τυριά από τα νησιά και άλλα νόστιμα. Οι vegan θα βρουν εδώ ένα μικρό παράδεισο προτάσεων που ξεκινούν από σουβλάκι με γύρο μανιταριών από τη Δίρφη και φτάνουν μέχρι τη στραπατσάδα από τόφου σε ενεργειακό ψωμί με αβοκάντο, φασόλια, μανιτάρια.
Ο ρόλος της κόρης του στο νέο εγχείρημα στη γαστρονομία της Αθήνας
Ο Σταύρος Θεοδωράκης πάντως δεν είναι μόνος του στο νέο επιχειρηματικό του βήμα. Συμμέτοχοι στο εγχείρημα είναι η Πάολα Τζιούστι, στενή συνεργάτιδά του εδώ και χρόνια -διευθύντρια του «λ19»- και η κόρη του Αργυρώ, φοιτήτρια Θεατρικών Σπουδών αλλά και σερβιτόρα τις μέρες που δεν έχει σχολήΤο «λ19» ανοίγει τις πόρτες του από νωρίς το πρωί, αφού από τις 8 π.μ. προσφέρει έναν από τους καλύτερους καφέδες της πόλης και βότανα από τα ελληνικά βουνά.