Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Πολλές φορές αλλιώς τα έχεις στο μυαλό κι αλλιώς μπορεί να προκύψουν στην πορεία.

Μπορεί να έχεις φανταστεί ότι θα έχεις ένα φυσιολογικό τοκετό και πως θα βγεις από το μαιευτήριο με το μωρό σου στο καλαθάκι.

Καμιά φορά όμως, ακόμα και απροειδοποίητα, τα σενάρια αλλάζουν.

Πριν φτάσει η ώρα η καλή, βρίσκεσαι αναπάντεχα στο μαιευτήριο, γεννάς πριν καταλάβεις καλά καλά τι συμβαίνει και δεν προλαβαίνεις καν να αγκαλιάσεις το μικροσκοπικό μωρό σου, γιατί πρέπει να μπει στη θερμοκοιτίδα. 

 

 

Πολλά μωρά γεννιούνται νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού. Γενικά, πρόωρο μωρό θεωρείται το βρέφος που έχει γεννηθεί πριν την 37η εβδομάδα. Χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής, τα μωρά αυτά έχουν πολύ καλές πιθανότητες όχι μόνο επιβίωσης, αλλά και φυσιολογικής ψυχοκινητικής ανάπτυξης και υγείας.

Σύμφωνα μάλιστα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία (AAP), τα βρέφη που γεννιούνται μετά την 28η εβδομάδα και ζυγίζουν πάνω από 1 κιλό έχουν 95% ή και περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

 

 

Ακόμα κι αν η πρόβλεψη για την υγεία του μωρού σου είναι πολύ καλή, είναι πιθανό πως μόλις γεννηθεί θα μπει κατευθείαν στη θερμοκοιτίδα, στην εντατική μονάδα θεραπείας νεογνών για παρακολούθηση.

Όσο περνούν οι μέρες το πρόωρο μωρό σου θα δυναμώνει και, όταν θα ξεπεράσει τα 2 κιλά και τρώει επαρκώς μόνο του, μπορείς πλέον να το πάρεις στο σπίτι.

Τι αλλάζει στο πρόωρο μωρό συγκριτικά με το τελειόμηνο; Θεωρητικά είναι πιο ευάλωτο στις λοιμώξεις, καθώς βγήκε από το προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας προτού ολοκληρωθεί το ανοσοποιητικό του σύστημα. Ακολούθησε τις οδηγίες του παιδιάτρου για τις επισκέψεις στο σπίτι και τις επαφές του μωρού με παιδιά αλλά και για τους απαραίτητους εμβολιασμούς.

 

 

Όταν βλέπεις το μικρό μωρό σου συνδεμένο με ένα σωρό καλώδια μέσα στη θερμοκοιτίδα, είναι λογικό να αναρωτιέσαι για την εξέλιξη της υγείας του. Πολλά πρόωρα μωρά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο λόγο, στις κινητικές ικανότητες, την ακοή ή την όρασή τους. Όλα αυτά όμως συνήθως διορθώνονται ή βελτιώνονται σημαντικά με τις κατάλληλες θεραπείες.

Η εβδομάδα που θα γεννήσεις έχει μεγάλη σημασία για το πώς θα μοιάζει εξωτερικά το μωρό σου.

Το πρόωρο μωρό θα έχει χαμηλό βάρος και μήκος, μπορεί να μην έχει χάσει το ελαφρύ τρίχωμα που προστατεύει το κορμάκι του μέσα στον αμνιακό σάκο και να μην ανοίγει τα μάτια του. Αν έχει γεννηθεί αρκετά νωρίτερα, το δέρμα του θα είναι πιο διάφανο και μπορεί να διακρίνονται τα αγγεία από κάτω του, αφού το μωρό δε θα διαθέτει σχεδόν καθόλου λίπος.