Και ποιος δεν βλέπει εφιάλτες σε αυτή τη ζωή; Είναι κάτι φυσιολογικό, ανεξαρτήτου ηλικίας, με τη μόνη διαφορά ότι τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια, ώστε σε πρώτη φάση, δηλαδή από τους πρώτους τους εφιάλτες, να μάθουν να διαχειρίζονται τον φόβο τους και σταδιακά να μάθουν να καθησυχάζονται μόνα τους. Όπως όλα όμως, έτσι και αυτό θέλει αρκετή προσπάθεια!
Όταν το παιδί είναι πολύ μικρό, το πρώτο και πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να το ηρεμήσετε με λόγια, αγκαλιές και φιλιά. Σε καμία περίπτωση μην το αφήστε μόνο του στο κρεβάτι την ημέρα του πρώτου του εφιάλτη. Καθίστε με ηρεμία δίπλα του ακόμα και αν δεν χρειάζεται καν να του μιλήσετε. Αρκεί που το παιδί θα αισθάνεται την παρουσία σας, δίπλα του. Κρατήστε του το χεράκι και επιστρέψτε στο κρεβάτι σας όταν βεβαιωθείτε ότι το πήρε πάλι ο ύπνος.
Αρχίστε να του δείχνετε σταδιακά τρόπους για να ηρεμεί μόνο του, αφού δεν είναι εφικτό ούτε υγιές να χρειάζεται για πολλά χρόνια τη δική σας βοήθεια. Μάθετέ του να ηρεμεί κάνοντας όμορφες σκέψεις αφού πρώτα του εξηγήσετε πως ό,τι βλέπει κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν είναι πραγματικό. Δύσκολο να το καταφέρετε αλλά όχι ακατόρθωτο, καθώς οι κακές εικόνες μπορεί να επιμένουν στη σκέψη του.
Μια καλή λύση που ηρεμεί αρκετά παιδάκια είναι να κοιμούνται μαζί με το αγαπημένο τους αρκουδάκι.
Εκτός του ότι ποτέ δεν θα νιώθουν μόνα τους, μπορούν να το πάρουν αγκαλιά για να ηρεμούν όταν βλέπουν εφιάλτες. Αν δεν έχετε, φροντίστε να του αγοράσετε ένα, με την ιδέα πως θα το προστατεύει τις νύχτες των κακών ονείρων.
Καθοδηγήστε το να κατευθύνει τη σκέψη του σε πράγματα που ηρεμούν την ψυχούλα του ή απλά να κάνει την προσευχούλα του.
Μάθετέ του να σκέφτεται μια όμορφη στιγμή που έζησε την προηγούμενη μέρα ή ένα παιχνίδι που έχει στο μυαλό του και θα του αγοράσετε σύντομα.
Δώστε στο παιδί κάποιες επιπλέον ιδέες με βάση το τι κάνετε εσείς όταν ξυπνάτε από εφιάλτες. Από τη στιγμή που λειτουργείτε ως πρότυπο στα πάντα, είναι δεδομένο ότι κάποιες από αυτές θα τις αντιγράψει. Ωστόσο μην παραλείπετε να έχετε πάντα στο δωμάτιό του αναμμένο ένα φωτάκι νυκτός.
Αυτό θα το βοηθήσει από τη στιγμή που θα ανοίξει τα ματάκια του μέσα στον φόβο.
Αν θυμάται τι εφιάλτες είδε, ζητήστε του να σας τους περιγράψει το πρωί για να αποκωδικοποιήσετε τι ακριβώς απασχολεί το μυαλό του αυτή την περίοδο και να το συζητήσετε. Άκρως αποτελεσματικός και παιδαγωγικά ορθός τρόπος να το απαλλάξετε από τους εκάστοτε εφιάλτες. Σε κάθε περίπτωση μη σταματάτε να το συζητάτε μαζί του, μέχρι να σιγουρευτείτε πως το παιδί σας και πάλι νιώθει ασφαλές.
Ακόμα κι αν πρόκειται για περίοδο που βλέπει συχνά εφιάλτες, μην αλλάξετε σε καμία περίπτωση τη ρουτίνα του ύπνου που έχετε καθιερώσει, θεωρώντας ότι ευθύνεται κι αυτή για το γεγονός.
Tips για ύπνο παιδιού
Κάντε αστεία πριν πέσετε για ύπνο. Το γέλιο μειώνει την υπερένταση και τα παιδιά θα έχουν χαρούμενα όνειρα.
Κρεμάστε στον τοίχο του κάτι που του αρέσει πολύ, πχ. τον αγαπημένο του ήρωα. Κοιτώντας το θα χαλαρώνει και θα κοιμάται ευκολότερα.
Δοκιμάστε να βάλετε ένα cd με μελωδίες χαλαρωτικές. Για παράδειγμα πουλιά που κελαηδούν, νερό να τρέχει. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το παιδί θα κοιμηθεί σε χρόνο ντε τε!
Μη χρησιμοποιείτε σκουρόχρωμα σεντόνια και κουβέρτες. Επιλέξτε το μπλε του νερού, ένα πράσινο ή ένα ροζ απαλό. Χρώματα που «καλμάρουν» και ηρεμούν ένα παιδί.
Μην παραλείπετε να του κάνετε ένα μπανάκι πριν κοιμηθεί. Το σώμα ηρεμεί και ο ύπνος έρχεται ευκολότερα.
Πηγή: youweekly