Αυτά είναι τα κριτήρια

Ίσως οι περισσότεροι να νομίζουν ότι είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις από το πουθενά και να ξεκινήσει μια σειρά αντιπαραθέσεων.

Στην ελληνική κοινωνία επικρατεί η παράδοση είθισται τα παιδιά να παίρνουν τα ονόματα των  παππούδων και των γιαγιάδων, ως ένδειξη τιμής, αλλά και για να εξασφαλιστεί μία συνέχεια στο οικογενειακό δέντρο. 

 

 

Ωστόσο, ακόμα και οι θρησκευτικοί παράγοντες επηρεάζουν το ζευγάρι στην επιλογή του ονόματος του παιδιού τους, ονομάζοντάς το με το όνομα του αγίου που γιόρταζε την ημέρα που γεννήθηκε ή με το όνομα του αγίου στον οποίο το «είχαν τάξει».

Κάποιοι γονείς επιλέγουν να διαλέξουν το όνομα του παιδιού τους προτιμώντας αρκετά συχνά τα αρχαία ελληνικά ονόματα ή ονόματα από τη μυθολογία. 

Υπάρχει ακόμα και η επιλογή της διπλής ονομασίας π.χ. Μαρία Νεφέλη

Σε κάθε περίπτωση όταν θέλετε να επιλέξετε το όνομα του παιδιού σας να σκέφτεστε πρωτίστως το παιδί και λιγότερο τους άλλους. Το όνομά του θα το ακολουθεί για το υπόλοιπο της ζωής του και θα είναι δύσκολο να απαλλαγεί από αυτό αν δεν του αρέσει.

  • Σκεφτείτε το όνομα σε συνδυασμό με το επώνυμό του, έτσι ώστε να είναι εύηχο και εύχρηστο.
  • Διαλέξτε ένα όνομα το οποίο δεν θα φέρνει το παιδί σε δύσκολη θέση π.χ. Αγορίτσα.
  • Αν έχετε επιλέξει το παιδί σας να έχει δύο επίθετα, αποφύγετε το διπλό όνομα π.χ. Κωνσταντίνα Ελένη Χατζηδημητρίου-Παπακωνσταντίνου. Σκεφτείτε μόνο πόσο θα βασανίζεται στην Α΄δημοτικού!
  • Αν επιθυμείτε κάποιο ξεχωριστό όνομα για το παιδί σας μην το παρακάνετε π.χ. Βρασίδας.
  • Διαλέξτε ένα όνομα του οποίου η ορθογραφία να είναι εύκολη, αλλιώς το παιδί σας θα βασανίζεται στις δημόσιες υπηρεσίες π.χ. Ευρυδίκη και όχι Ευριδίκη! Τα ονόματα με τα διπλά σύμφωνα θέλουν επίσης προσοχή, καθώς η τάση να απλοποιούνται δημιουργεί μεγάλες παραφωνίες.

Καλό θα είναι όλα τα μέλη της ευρύτερης οικογένειας να αφήσουν το ζευγάρι να επιλέξει το όνομα που επιθυμεί για το παιδί του, χωρίς πιέσεις.

Το όνομα δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για παιχνίδια εξουσίας, οπότε οι αμοιβαίες υποχωρήσεις επιβάλλονται με γνώμονα το καλό του παιδιού.

 

Πηγή: mothersbird.gr