Απίστευτο αλλά αληθινό!

Όσοι μαθητές δημοτικού έχουν κινητό smartphone ή tablet, αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να κολλήσουν ψείρες.

Αυτό έδειξε μια νέα βρετανική μελέτη, η οποία ούτε λίγο, ούτε πολύ διαπίστωσε ότι όσα παιδιά παίρνουν μαζί τους στο σχολείο τα τεχνολογικά αυτά μέσα, προσπαθώντας να δουν κάτι στην οθόνη, συνωστίζονται το ένα με το άλλο κι αυτό είναι κάτι που διευκολύνει τις ψείρες να πηδάνε από το ένα κεφαλάκι στο άλλο.

Το φαινόμενο έχει χαρακτηριστεί ως «οι ψείρες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», επειδή οι παρέες των νέων συνηθίζουν να φέρνουν κοντά τα κεφάλια τους για να βγάλουν ομαδικές φωτογραφίες selfie που θα αναρτήσουν στα social media.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Τες ΜακΦέρσον του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων στο Λίβερπουλ, σύμφωνα με τη βρετανική «Τέλεγκραφ», εκτίμησαν ότι οι φορητές συσκευές, τις οποίες πλέον διαθέτουν όλο και μικρότερα παιδιά, φταίνε σε ένα βαθμό για τη δραματική αύξηση των τελευταίων ετών στα περιστατικά ψειρών μεταξύ των μαθητών. Μεταξύ των 202 παιδιών του δείγματος που μελετήθηκαν, σχεδόν δύο στα τρία που είχαν κινητό ή ταμπλέτα (63%), είχαν και ψείρες, ενώ μεταξύ των παιδιών που δεν είχαν τέτοια συσκευή, σχεδόν ένα στα τρία (30%) είχε ψείρες.

Οι ψείρες, που μπορεί να έχουν άσπρο ή γκρι -  καφέ χρώμα και φέρνουν φαγούρα στο κεφάλι, σύμφωνα με τους δερματολόγους, εμφανίζουν όλο και μεγαλύτερη αντίσταση, στα διάφορα φάρμακα, γι’ αυτό γίνεται ολοένα δυσκολότερο να τις ξεφορτωθεί κανείς. Δεν πετούν ούτε κάνουν πηδήματα, αλλά σκαρφαλώνουν από το ένα κεφάλι στο άλλο μέσω της επαφής των τριχών δύο ανθρώπων.