Στην Ισλανδία οι κάτοικοι δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο ψωμί σίκαλης που όσοι έχουν τη δυνατότητα το ψήνουν… θαμμένο στο έδαφος.
Κι εσύ εύλογα απορείς πώς μπορεί να γίνει αυτό σε μια καλυμμένη από πάγο χώρα;
Κι όμως, η Ισλανδία είναι διάσημη για τα ιαματικά λουτρά και τις θερμές πηγές της και αυτήν ακριβώς τη γεωθερμική δραστηριότητα αξιοποιούν.
Η διαδικασία είναι σχετικά απλή. Αρχικά φτιάχνουν τη ζύμη του ψωμιού και στη συνέχεια, τη βάζουν σε βουτυρωμένες κατσαρόλες, που κλείνουν με καπάκι και σφραγίζονται καλά με μεμβράνη. Τέλος, σκάβουν λακκούβες στο καυτό έδαφος, γύρω από τις θερμές πηγές και τις θάβουν μέσα. Οι κατσαρόλες μένουν θαμμένες για περίπου 24 ώρες και ουσιαστικά, το ψωμί ψήνεται από την ιδιαίτερα υψηλή θερμοκρασία τους εδάφους. Εντάξει, μπορεί να είναι χρονοβόρα σαν διαδικασία, αλλά παραμένει εντυπωσιακή!