Το “Veggie”, τμήμα διαστημικής καλλιέργειας της NASA, μιλά για τη σκοπιμότητα παραγωγής κρασιού στο διάστημα.
Τί λέει το τμήμα διαστημικής καλλιέργειας της NASA

Μπορούσες να φανταστείς ότι θα υπήρχε η δυνατότητα να απολαύσεις κρασί από το διάστημα;

Κι όμως το τμήμα διαστημικής καλλιέργειας της ΝΑSA έχει εξετάσει το ενδεχόμενο παραγωγής λαχανικών που λέγεται Veggie. Σε αυτό το τμήμα αναπτύσσεται μια σειρά καλλιεργειών συμπεριλαμβανομένης μιας ποικιλίας σαλάτας που θα μπορούν να απολαύσουν οι αστροναύτες.

Οι Κινέζοι, το 2016, έστειλαν αμπέλια Cabernet Sauvignon, Merlot και Pinot Noir στο Διάστημα για να τα μελετήσουν υπό διαστημικές συνθήκες.

 

Παραγωγή κρασιού στο Διάστημα;

 

Ωστόσο  η καλλιέργεια κρασιού δεν είναι μια ιδιαίτερα εύκολη υπόθεση, όπως ισχυρίζεται ο κύριος ερευνητής Gioia Massa:

¨Υποπτεύομαι ότι θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένας μικροβιακός βιοαντιδραστήρας που θα επέτρεπε τη ζύμωση και άλλες διεργασίες να συμβούν στη μικροβαρύτητα.  Αν και η καλλιέργεια αμπελιών στο Διάστημα μπορεί εν τέλει να είναι εφικτή χωρίς ασθένειες και παράσιτα, ο χώρος και η απόδοση είναι ένα προφανές πρόβλημα. Με τον τρέχοντα χώρο στο ISS, θα μπορούσε να δημιουργηθεί περίπου ένα μπουκάλι κρασί τον χρόνο"!

Βέβαια αυτό δεν το καθιστά και πολύ παραγωγικό. Δε νομίζετε;