Βρέθηκε κρυμμένος σε ντουλάπα

Ο Ρόμπερτ Γουόρεν κοίταζε την ντουλάπα του στην γκαλερί τέχνης που έχει, όταν έπεσε κατά τύχη επάνω σε έναν πίνακα κρυμμένο πίσω από ένα τραπέζι.

Είχε υποστεί ζημιά από το νερό και ήταν ραγισμένος σε πολλά σημεία.

Αρχικά θεώρησε πως ήταν μια σκονισμένη ελαιογραφία με γυμνές μυθολογικές μορφές.

 

Αυτό συνέβη το 2016 και η ιστορία μπορεί να είχε τελειώσει εκεί, αλλά στο πίσω μέρος του πίνακα ο Γουόρεν βρήκε κάτι που έμοιαζε με ένα αυτοκόλλητο δημοπρασίας. Όπως αποδείχθηκε πως ήταν μία ετικέτα που δείχνει ότι ο πίνακας κάποτε κοσμούσε το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και ο συγκεκριμένος πίνακας είναι έργο του Ολλανδού ζωγράφου του 16ου αιώνα Otto van Veen (1556-1629) και πιθανότατα αξίζει περισσότερα από 4 εκατομμύρια δολάρια.

 

 

Όπως σύντομα έμαθε, είχε δανειστεί στο Met από έναν άνδρα με το όνομα Νέισον Κόλινς, που απέκτησε τον πίνακα στις αρχές της δεκαετίας του 1900 όταν εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του σε εκείνη την περιοχή. Η εγγονή του Κόλινς την δώρισε μαζί με άλλους 4 πίνακες ζωγραφικές στη Λέσχη Γυναικών του Des Moines, η οποία δημιούργησε μια γκαλερί τέχνης.

Ο πίνακας δημιουργήθηκε μεταξύ 1595 και 1600 και απεικονίζει τις μυθολογικές μορφές του Απόλλωνα και της Αφροδίτης μαζί με ένα χερουβείμ που μπορεί να είναι ο γιος τους. Σε κοντινή απόσταση υπάρχει μια συλλογή από κοσμήματα, ένα καλάθι με φρούτα και λουλούδια, ένα κλαδί από τριαντάφυλλα και ένα μπολ με στρείδια.
Χρειάστηκε ένας χρόνος για να αποκατασταθεί και να πλαισιωθεί ο πίνακας. Η αξία του παραμένει ασαφής. Αλλά θα μπορούσε να κυμαίνεται από τα 4 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τα 11 με βάση τις πωλήσεις άλλων έργων του van Veen, δήλωσε ο Γουόρεν, ο οποίος όμως δεν σχεδιάζει να τον πουλήσει.