Η εφέυρεση ενός μαθητή από τη Νέα Υόρκη

Είναι μόλις 18 ετών και αποτελεί αδιαμφισβήτα ιδιοφυϊα.

Ο λόγος για τον Μπέντζαμιν Φάιρεστερ, ο οποίος σχεδίασε ένα μοντέλο υπολογιστή που θα μπορούσε να αποτρέψει την απώλεια δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χαμένες καλλιέργειας της πατάτας.

 

Ο μαθητής του Hunter College High School βγήκε πρώτος ανάμεσα σε 1.800 συμμετέχοντες κερδίζοντας το πρώτο βραβείο αξίας 250.000 δολαρίων στο Regeneron Science Talent Search, το οποίο αριθμεί 13 νικητές βραβείων Νόμπελ μεταξύ των αποφοίτων του.

Το έργο του Φάιρεστερ, με τίτλο «Μοντελοποίηση της πρόσκαιρης δυναμικής της φυτόφθορας σε τοπική κλίμακα», χαρτογράφησε δεδομένα ασθενειών και πρότυπα καιρικών συνθηκών για να προβλέψει πού θα διασκορπιστούν τα παθογόνα που προκαλούν την καταστροφή της πατάτας. Στη μελέτη που ανέπτυξε ο Φάιρεστερ χρησιμοποίησε στοιχεία από Ισραηλινούς αγρότες και μετεωρολογικά στοιχεία της περιοχής, όπως τα επίπεδα υγρασίας και η κατεύθυνση του ανέμου.

 

 

Πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώποι πέθαναν από την πείνα και τις ασθένειες, το 1840 που προκλήθηκε ο μεγάλος λιμός στην Ιρλανδία.

Κύρια αιτία ήταν οι μύκητες που βρέθηκαν κατά την καλλιέργεια πατάτας οδηγώντας στο θάνατο αθώο κόσμο και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε χωράφια.

Σύμφωνα με έγγραφα του 2012, εκτιμάται πως η αξία της απώλειας από μια τέτοια καταστροφή στις ημέρες μας θα μπορούσε να ανέλθει στα 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.