Η μετάβαση από το σπίτι στον παιδικό σταθμό συνήθως δεν είναι εύκολη- ούτε για το μικρό μας αλλά ούτε και για εμάς.
Το άγχος για το πώς θα ανταποκριθεί το παιδί σ’ αυτή την πρώτη μεγάλη αλλαγή της ζωής του είναι εύλογο, μπορείτε όμως να το προετοιμάσετε κατάλληλα έτσι ώστε να το βοηθήσετε να συνηθίσει στην ιδέα και σιγά- σιγά να προσαρμοστεί στην καινούρια πραγματικότητα.
1. Περιγράψτε του πώς θα περνάει τη μέρα του εκεί
Μιλήστε του για τον παιδικό σταθμό αλλά χωρίς να τον αντιμετωπίζετε σαν το σχολείο.
Εξηγήστε του ότι θα έχει την ευκαιρία να παίξει μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας του, ότι θα παίρνει μέρος σε διασκεδαστικές δραστηριότητες και ότι θα μάθει πολλά καινούρια πράγματα που μετά θα τα μοιράζεται μαζί σας.
2. Πηγαίνετε μια βόλτα μέχρι τον παιδικό
Το παιδί θα έχει την ευκαιρία να δει τον χώρο στον οποίο θα βρίσκεται πλέον αρκετές ώρες τη μέρα και να τον συνηθίσει.
Έτσι την πρώτη φορά που θα πάει ως μαθητής πια, θα ξέρει τα… κατατόπια και θα εξοικειωθεί πιο εύκολα με το περιβάλλον, το οποίο δεν θα του είναι εντελώς άγνωστο.
Αν πετύχετε την παιδαγωγό που θα αναλάβει την τάξη του παιδιού τόσο το καλύτερο, αφού μπορείτε να της ζητήσετε να σας «ξεναγήσει» στους χώρους του σταθμού και φυσικά να τη γνωρίσετε στο μικρό σας.
3. Πείτε το με ένα βιβλίο
Λίγο καιρό πριν αρχίσει το παιδί τον παιδικό σταθμό, εμπλουτίστε τη βιβλιοθήκη του με βιβλία που θα το προετοιμάσουν γι’ αυτή την αλλαγή, όπως το «Η Λόλα πάει παιδικό σταθμό» που θα εξοικειώσει το μικρό σας με τις γνώσεις που θ’ αποκτήσει εκεί.
4. Η ώρα του αποχωρισμού
Για να βοηθήσετε το παιδί να συνηθίσει στην ιδέα ότι θα περνά μακριά σας αρκετές ώρες μέσα στη μέρα, φροντίστε να το αφήνετε κάποιες φορές την εβδομάδα (αν δεν το κάνετε ήδη) με τον παππού και τη γιαγιά, τους θείους, τη νονά του ή κάποιο άλλο κοντινό σας πρόσωπο που εμπιστεύεστε.
Προτιμότερο, μάλιστα, είναι να αφήνετε το παιδί στο δικό τους σπίτι και όχι στο δικό σας έτσι ώστε να εξοικειωθεί σταδιακά στην ιδέα ενός καινούριου περιβάλλοντος πέρα από το σπίτι σας και να συνηθίσει να περνά χρόνο με άλλα πρόσωπα πέρα από τους γονείς του.
5. Η παρέα με άλλα παιδάκια
Η κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική για να γίνει η μετάβαση του παιδιού από το σπίτι στον παιδικό σταθμό πιο εύκολη αφού εκεί θα έρχεται σε καθημερινή και συνεχή επαφή με συνομηλίκους του.
Προσπαθήστε, λοιπόν, να ενθαρρύνετε το μικρό σας να παίζει με άλλα παιδιά όταν πηγαίνετε στην παιδική χαρά ή το πάρκο, χωρίς όμως να το πιέζετε. Φροντίστε, επίσης, να καλείτε αρκετά συχνά στο σπίτι φιλικές οικογένειες με παιδιά ή άλλους φίλους του.
Η αμηχανία και η συστολή που θα νιώθει το παιδί όταν γνωρίσει τους καινούριους του συμμαθητές θα μειωθούν και η παραμονή του στον παιδικό σταθμό θα γίνει πολύ πιο ευχάριστη από την πρώτη κιόλας μέρα.
6. Δείτε το θετικά
Ξέρουμε ότι η πρώτη φορά που θα αποχωριστεί μια μαμά το παιδί της δεν είναι εύκολη, όμως προσπαθείτε να μην δείχνετε μπροστά του ότι στενοχωριέστε ή συγκινείστε.
Αυτόματα θα του δημιουργήσετε αρνητικά συναισθήματα, αυξάνοντας την απροθυμία του να φύγει από κοντά σας.