Μηνύματα συμπαράστασης στον Τραμπ από ηγέτες
Μετά την απόπειρα δολοφονίας του

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε να «τερματιστεί» η πολιτική βία μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του στις εκλογές του Νοεμβρίου, του Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης στην Πενσιλβάνια χθες Σάββατο. Σε έκτακτο διάγγελμά του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν επέμεινε στο ότι «δεν υπάρχει καμιά θέση στην Αμερική για τη βία αυτού του είδους», την οποία χαρακτήρισε «άρρωστη», υπογραμμίζοντας πως «οι πάντες πρέπει να την καταδικάσουν».

Ο κ. Τραμπ, είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, θα έπρεπε να μπορεί να εκφωνήσει την ομιλία του ειρηνικά, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα, προσθέτοντας πως το συμβάν ήταν ανεπίτρεπτο. Διαβεβαίωσε πως ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις και σχεδιάζει να συνομιλήσει με τον αντίπαλό του. Επανέλαβε πως κατά τις πληροφορίες που έχει, ο κ. Τραμπ είναι καλά.

«Η Τζιλ κι εγώ είμαστε ευγνώμονες στη Μυστική Υπηρεσία που τον έφερε σε ασφάλεια», αναφέρει σε ανάρτησή του ο 81χρονος Δημοκρατικός.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε σήμερα «ευχές για ταχεία ανάρρωση» στον Ντόναλντ Τραμπ, θύμα απόπειρας δολοφονίας χθες Σάββατο στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης, «μια τραγωδία για τις δημοκρατίες μας», όπως ανέφερε στο Χ.

«Ένας υποστηρικτής (σ.σ. του Τραμπ) πέθανε, πολλοί τραυματίστηκαν. Πρόκειται για μια τραγωδία για τις δημοκρατίες μας. Η Γαλλία μοιράζεται το σοκ και την αγανάκτηση του αμερικανικού λαού», πρόσθεσε ο Μακρόν.Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ εξέφρασε «φρίκη» για τις «σοκαριστικές σκηνές στη συγκέντρωση του (σ.σ. πρώην) προέδρου Τραμπ», μετά την επίθεση ενόπλου εναντίον του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

«Η πολιτική βία οποιασδήποτε μορφής δεν έχει καμιά θέση στις κοινωνίες μας (...) οι σκέψεις μου βρίσκονται σε όλα τα θύματα αυτής της επίθεσης», τόνισε ο κ. Στάρμερ μέσω X.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ υπογράμμισε ότι το Λονδίνο καταδικάζει όλες τις μορφές πολιτικής βίας με τον πλέον σθεναρό τρόπο, απευθύνοντας τις ευχές της βρετανικής κυβέρνησης για ταχεία ανάρρωση στον Ντόναλντ Τραμπ κι εκφράζοντας αλληλεγγύη στην οικογένειά του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έγραψε: «Η Σάρα κι εγώ συγκλονιστήκαμε από την προφανή επίθεση στον Πρόεδρο Τραμπ. Προσευχόμαστε για την ασφάλειά του και γρήγορα».

Νωρίτερα, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ υπογράμμισε ότι το Λονδίνο καταδικάζει όλες τις μορφές πολιτικής βίας με τον πλέον σθεναρό τρόπο, απευθύνοντας τις ευχές της βρετανικής κυβέρνησης για ταχεία ανάρρωση στον Ντόναλντ Τραμπ κι εκφράζοντας αλληλεγγύη στην οικογένειά του. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έγραψε: «Η Σάρα κι εγώ συγκλονιστήκαμε από την προφανή επίθεση στον Πρόεδρο Τραμπ. Προσευχόμαστε για την ασφάλειά του και γρήγορα».

«Η πολιτική βία δεν είναι ποτέ ανεκτή», τόνισε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό μέσω X αντιδρώντας στην επίθεση ενόπλου εναντίον του υποψηφίου της αμερικανικής δεξιάς για την προεδρία των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που διαπράχθηκε χθες Σάββατο στην πολιτεία Πενσιλβάνια.