piaφ_lifeis
Συμπληρώνονται 54 χρόνια από τον θάνατο του σπουργιτιού της Γαλλίας!

Η Εντιθ Γιοβάννα Πιαφ γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1915. Ο πατέρας της, Λουί Αλφόνς Γκασσιόν, ήταν ακροβάτης του δρόμου και η μητέρα της, Ανιτά Μεγιάρ ήταν λυρική τραγουδίστρια. 

piaf_mikri_lifeis

Η μικρή Πιαφ μεγαλώνει με την γιαγιά της μετά την εγκατάλειψη από την μητέρα της.

Σε ηλικία 4 ετών η Εντίθ αρρωσταίνει από κάποια πάθηση στον εγκέφαλο και τυφλώνεται. Μετά από δύο χρόνια όμως θεραπεύεται χωρίς ιατρική βοήθεια. 

Στα 9 της χρόνια αρχίζει και τραγουδάει στους δρόμους και αν και ο πατέρας της ήθελε να την κάνει ακροβάτη, γρήγορα κατάλαβε πως η κόρη του προοριζόταν για άλλο πράγμα!

Η ΚΑΡΙΕΡΑ 

 

 

Στα 15 εγκαταλείπει τον πατέρα της και το τσίρκο και πάει στο Παρίσι. Στα 17 συναντά τον Λουί Ντυπό, ερωτεύονται και αποκτούν ένα κοριτσάκι, τη Μαρσέλ, που δυστυχώς μετά από δύο χρόνια πεθαίνει από μηνιγγίτιδα. 

Εκείνη συνεχίζει να τραγουδά στους δρόμους της Πιγκάλ, όπου και γνωρίζει τον Λουί Λεπλέ (Louis Leplée), διευθυντή του πιο κομψού παρισινού καμπαρέ στα Ηλύσια Πεδία.

Υπογράφουν αμέσως συμβόλαιο και την ονομάζει μικρο σπουργίτι, όνομα που θα την καθιερώσει στο μουσικό στερέωμα. 

 

 

Λίγο αργότερα όμως ο μέντοράς της Λεπλέ δολοφονείται και η ίδια κατηγορείται πως γνωρίζει τον δολοφόνο αλλά δεν τον καταδίδει.

Η καριέρα της απογειώνεται την περιόδο του πολέμου αλλά το απόγειο το γνωρίζει στα τέλη του 1945, όπου γράφει μόνη της την τεράστια επιτυχία της La vie en rose, που στην αρχή περνά απαρατήρητη.

Καθ’ όλη την καριέρα της έγραψε περίπου 80 τραγούδια.

 

ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Οι άντρες που πέρασαν από την ζωή της ήταν πολλοί, αν και ήταν μια άσχημη γυναίκα, κατάφερε και τους σαγήνευε τόσο με την προσωπικότητα της όσο και με το ταλέντο της.

Στη Νέα Υόρκη ερωτεύεται τον βασιλιά του μποξ, Μερσέλ Σερντάν. Ο ξαφνικός θάνατος του σε αεροπορικό δυστύχημα, το 1949, την βυθίζει σε κατάθλιψη.

serdan_lifeis

Τα επόμενα χρόνια τα περνάει κλεισμένη σπίτι της σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση εθισμένη στην μορφίνη και στο αλκόολ, μα το 1955, μόλις μαθαίνει πως θα τραγουδήσει στο θέατρο Ολυμπιά, με αφάνταστη ενέργεια δίνει μια αψεγάδιαστη παράσταση. 

Το 1957 έρχεται στην Ελλάδα και γνωρίζει τον Δημήτρη Χορν. Θα τον ερωτευτεί παράφορα αλλά θα μείνει απλά ένα ρομάντζο που δεν εκληπρώνεται.

xorn_lifeis

Αργότερα, το 1962 γνωρίζει τον κομμωτή Θεόφάνη Λαμπούκα που ήταν και ο τελευταίος άντρας που έμεινε δίπλα της. 

theo_lifeis

 

Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ

Σε ένα κονσέρτο στη Στοκχόλμη, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, καταρρέει επάνω στη σκηνή. Η διάγνωση που της δίνουν οι γιατροί είναι καρκίνος και μάλιστα σε ανίατη μορφη. Την ίδια χρονία ερμηνεύει το Je Ne Regrette Rien τρεκλίζοντας πάνω στην σκηνή.

 

 

Η Εντίθ Πιάφ σβήνει στις 10 Οκτωβρίου 1963, μόλις στα 48 της χρόνια, στο Plascassier, κοντά στο Grasse από κίρρωση

Ο τάφος της βρίσκεται στο Κοιμητήριο Περ Λασαίζ, στο Παρίσι. 

tafos_piaf_lifeis