Ποια είναι η αλήθεια για το "όλα καλα΄"

Πρόκειται για μια φράση που τη χρησιμοποιούμε και στην Ελλάδα κατά κόρον.

Για πρώτη φορά όμως εμφανίστηκε στις ΗΠΑ στα μέσα του 19ου αιώνα. 

Όσο για την προέλευσή της οι εκδοχζές ποικίλλουν:

- Μια εκδοχή που έχει απορριφθεί είναι ότι προέρχεται από το σκωτσέζικο «Och Aye», που σημαίνει «Ω, ναι».

- Η άλλη είναι ότι προέρχεται από το ελληνικό «Όλα καλά».

 

 

Ο ισχυρισμός για το «Όλα καλά» πηγάζει από το ότι Έλληνες λιμενεργάτες έγραφαν «Ο.Κ.» στα κιβώτια που είχαν ελέγξει.

Μόνο που το 1839, όταν η λέξη εμφανίστηκε πρώτη φορά γραπτώς, δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί Έλληνες στις ΗΠΑ ώστε να δημιουργήσουν ιδίωμα ή συντομογραφία.

Το ίδιο ισχύει και για την Ινδική εκδοχή του «Okeh» ή της γαλλική του «Aux Cayes» (το Cayes είναι λιμάνι στην Αϊτή που είχε καλή φήμη το τοπικό ρούμι). Βλέπετε, όπως και στην περίπτωση της ψηφοφορίας για την γλώσσα των ΗΠΑ, δεν ήμαστε οι μόνοι που διεκδικούμε την πρωτοκαθεδρία ενός μύθου.

Η πιο πιθανή και η πιο εμπεριστατωμένη εξήγηση για την προέλευση του «ΟΚ» είναι πως σημαίνει «Oll correct», μια αστεία λανθασμένη ορθογραφία της φράσης «All correct» που σημαίνει «Όλα σωστά». Η φράση πρωτοεμφανίστηκε ως αστείο στην εφημερίδα "Boston Morning Post από τον Charles Gordon Greene", σε ένα άρθρο του που σατίριζε την αγγλική γραμματική. Οι Αμερικανοί τότε λάτρευαν τις συντομογραφίες και όλο και περισσότερες εμφανίζονταν καθημερινά σε εφημερίδες και άλλα γραπτά.

 

Την δεκαετία του 1960 ο Allan Read που ασχολήθηκε εντατικά με την προέλευση των λέξεων, θεώρησε πως η λέξη είναι πολύ παλαιότερη, αλλά χωρίς να έχει στοιχεία για να το αποδείξει.

Μια άλλη θεωρία που μπορεί να έχει βάση είναι ότι χρησιμοποιούνταν μεταξύ σκλάβων που μιλούσαν την διάλεκτο Bantou, όπου το «Uou – key» σημαίνει «Ναι». Οι θεωρίες είναι πολλές, αλλά το πιθανότερο είναι πως η λέξη που όλοι διεκδικούν να γεννήθηκε στην Βοστώνη πριν από 179 χρόνια, ως ένα αστείο.