Σαν σήμερα συμπληρώνονται 37 χρόνια από τον θάνατό του

Bράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980. 

Ακούγεται ένας πυροβολισμός και ο τραγουδιστής των θρυλικών σκαθαριών πέφτει νεκρός έξω από την οικία του. 

Ο Μάρκ Τσάπμαν περιμένει τον Τζον Λένον έξω από το σπίτι του την ώρα που γυρνάει από την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened και τον πυροβολεί πισώπλατα, συνολικά τέσσερις φορές.

 

Ο Τσάπμαν είχε προσεγγίσει τον Λένον νωρίτερα την ίδια ημέρα, κατά την αναχώρησή του από το σπίτι του, ζητώντας του ένα αυτόγραφο. Σύμφωνα με την νεκροψία οι μισές σφαίρες διαπέρασαν το αριστερό μέρος του σώματός του στο ύψος του στήθους, ενώ οι υπόλοιπες τον τραυμάτισαν κοντά στον αριστερό ώμο.

Το τελειωτικό χτύπημα προκλήθηκε από μια θανάσιμη σφαίρα που διαπέρασε την αορτή του.

Σύμφωνα με τις αναφορές των μαρτύρων και των αστυνομικών αρχών, ο Τσάπμαν παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος μέχρι την άφιξη της αστυνομίας. Εκτός από το όπλο του εγκλήματος, στην κατοχή του υπήρχαν ένα αντίτυπο του δίσκου Double Fantasy, στο εξώφυλλο του οποίου είχε υπογράψει νωρίτερα ο Λένον.

 

 Ο Λένον οδηγείται στο νοσοκομείο όπου διαπιστώνεται ο θάνατός του.  Δύο ημέρες αργότερα, η σορός του αποτεφρώθηκε στο κοιμητήριο του Φέρνκλιφ, στη Νέα Υόρκη.

Ο Μαρκ Τσάπμαν μετά την ομολογία του, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Μετά από ψυχιατρική εξέταση, ομολόγησε πως «κακά πνεύματα» τον παρότρυναν να δολοφονήσει τον Λένον!