Όσκαρ 2023: Γιατί οι σταρ φορούσαν μπλε κορδέλες;
Τι συμβολίζει;

Ενώ τα Όσκαρ έφεραν μαζί τους πολλές τάσεις στο κόκκινο χαλί – όπως τα λευκά φορέματα, τα κορσάζ και τις κλειστές γόβες – ένα ξεχώρισε ιδιαίτερα: οι καρφίτσες με μπλε κορδέλα, που φορούσαν σταρ όπως η Cate Blanchett, η Dolly De Leon και ο Bill Nighy. Ωστόσο, οι καρφίτσες δεν ήταν μια δήλωση μόδας, αλλά μια ένδειξη υποστήριξης προς τους πρόσφυγες.

Οι εν λόγω κορδέλες – μια μικρή μπλε λωρίδα υφάσματος που έγραφε«#WithRefugees» τοποθετημένη σε μια καρφίτσα, κατασκευασμένη από την Knotty Tie Co. – δημιουργήθηκαν για την εκστρατεία #WithRefugees της Υπηρεσίας Προσφύγων των Ηνωμένων Εθνών (UNHCR). Το κίνημα, που δημιουργήθηκε με μια ομάδα μη κερδοσκοπικών οργανισμών, ιδρυμάτων, θρησκευτικών οργανώσεων, ομάδων νέων και επιχειρήσεων, στοχεύει να βοηθήσει τους διεθνείς πρόσφυγες και να ζητήσει μεγαλύτερη υποστήριξη γι’ αυτούς. Αυτό περιλαμβάνει τουλάχιστον 100 εκατομμύρια άτομα που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν μόνο το 2022, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Η χρήση της μπλε κορδέλας #WithRefugees στο κόκκινο χαλί στέλνει ένα ισχυρό οπτικό μήνυμα ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να αναζητούν ασφάλεια — όποιος και όπου κι αν είναι», ανέφερε η οργάνωση σε δελτίο τύπου.

Η Blanchett τις τελευταίες εβδομάδες, έχει φορέσει την καρφίτσα της σε περιστάσεις όπως τα BAFTA και το Women of the Year Gala των Time‘s για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση. Και καθώς η σεζόν των βραβείων 2023 ολοκληρώθηκε με την χθεσινή τελετή των Όσκαρ, μένει να δούμε πώς το #WithRefugees και παρόμοιες δράσεις θα προασπιστούν από διασημότητες εντός και εκτός του κόκκινου χαλιού φέτος.