Ο Νίκος Γκάλης, είναι ένα ελληνικό σύμβολο του μπάσκετ. Πολλοί λένε ότι όταν έπαιζε μπάσκετ, παρά το ότι ήταν πιο κοντός από τους περισσότερους, ήταν σαν να πετούσε, σαν να πατούσε πάνω στον αέρα, και σχεδόν πάντα, με το δικό του χαρακτηριστικό στιλ, έβρισκε τρόπο να βάλει την μπάλα στο καλάθι. 

Αποτέλεσμα εικόνας για νίκος γκάλης καλαθι

Γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1957,στο New Jersey των ΗΠΑ, από φτωχούς γονείς με καταγωγή από τη Ρόδο. Το πραγματικό του όνομα είναι Νικόλαος Γεωργαλής. 

Στο μπάσκετ φάνηκε από νωρίς η κλίση του, και το 1975 μπήκε στο πανεπιστήμιο Σίτον Χολ, λόγω του ταλέντου που είχε στο άθλημα. 

Το 1979 ήρθε στην Ελλάδα, παρά το ότι όλο το ΝΒΑ ήθελε να τον αποκτήσει. Λόγος, ένας τραυματισμός του που έκανε τους περισσότερους μανατζερ να μην τον θεωρούν καλή επιλογή. Η ευκαιρίαπου ήθελε για το επαγγελματικό μπάσκετ του ήρθε από τη χώρα καταγωγής του.

Σχετική εικόνα

Ο Άρης Θεσσαλονίκης έκανε την κίνηση ματ, και ο Νίκος Γκάλης έμεινε στην ομάδα για 13 χρόνια. ΟΆρης με τη βοήθεια του μεγάλους αυτού παίκτη έφτασε στην κορυφή, και μπήκε μπορούσε πια να θεωρηθεί μεγάλη μπασκετική ομάδα της Ευρώπης. 

Σχετική εικόνα

Με την εθνική Ελλάδος συμμετείχε στο το1983 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Eurobasket, και το 1987 ο Γκάλης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με μέσο όρο 37 πόντους και MVP της διοργάνωσης και η Εθνική Ελλάδας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, μια πρωτιά που δεν έιχε γευτεί πότε ξανά η Ελλάδα. 

Σχετική εικόνα

Μεγάλη αλλαγή, όταν φεύγει από τη Συμπρωτεύουσα για την Αθήνα και τον Παναθηναϊκό το '93. Και εκεί δίνει άλλη πνοή στην ομάδα, και τις χαρίζει τίτλους τον ένα μετά τον άλλο. 

Σχετική εικόνα

Το τέλος της καριέρας του ως μπασκετμπολίστας ήρθε το 1995. 

Όμως η αγάπη για το άθλημα δεν τον άφησε με σταυρωμένα χέρια. Άνοιξε δική του κατασκήνωση για παιδιά που θέλουν να παίζουν μπάσκετ στη Χαλκιδική. Αυτό κράτησε μέχρι το 2006. 

Σχετική εικόνα

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα. Το 2013 ήταν υποψήφιος για να ενταχθεί στο Hall of Fame του NBA. Μπορεί αυτό το όνειρο να μην έγινε πραγματικότητα τότε, έγινε όμως φέτος το 2017. Ο Νίκος Γκάλης μπήκε στο Πάνθεον του μπάσκετ. Για άλλη μια φορά συγκίνησε τους Έλληνες, με μια νίκη που τη μοιράστηκε πάλι με τον κόσμο, αλλά και με τον συγκινητικό λόγο που έβγαλε κατά την απονομή. 

Αποτέλεσμα εικόνας για νίκος γκάλης