dom_sampania
Η ιστορία του αγαπημένου ποτού ξεκινά τον 17ο αιώνα

Η σαμπάνια, τον αφρώδης οίνος που παράγεται στην περιοχή της Καμπανίας (Champagne), της Γαλλία, ανακαλύφθηκε λίγο πριν το 1700 από έναν βενεδικτίνο μοναχό, τον Ντομ Πιερ Περινιόν (1639-1715), που αν και τυφλός, ήταν υπεύθυνος για την κάβα τού Αβαείου του Οτβιλιέ όπου εκείνη την εποχή παράγονταν τα πιο ονομαστά κρασιά της χώρας.

Από τότε είχε παρατηρηθεί πως  ορισμένα γλυκά, κυρίως, κρασιά περιείχαν φυσαλίδες, σαν αυτές που βλέπουμε στη σαμπάνια, κάτι που έδινε μια γαργαλιστική φρεσκάδα στο ποτό.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι αυτές οι φυσαλίδες οφείλονται στο διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης αλκοολικής ζύμωσης στο μπουκάλι, μετά την εμφιάλωση τού κρασιού, τότε όμως δεν είχαν φτάσει ακόμα σε ατυτή την ανακάλυψη.

O Ντομ Περινιόν μελέτησε και συστηματοποίησε τη διαδικασία αυτή, κι έτσι κατάφερε να δημιουργήσει την πρώτη σαμπάνια στις 4 Αυγούστου του 1693. 

Προς τιμήν του, η εταιρία Moet et Chandon, που αγόρασε το μοναστήρι του Οτβιλιέ το 1794, έδωσε το όνομά του στην καλύτερη και ακριβότερη σαμπάνια της, την Dom Perignon, που μέχρι κι σήμερα πρωταγωνιστεί σε όλες τις εκδηλώσεις την υψηλής κοινωνίας και είναι συνδεδεμένο το όνομά της με την επισημότητα και την πολυτέλεια.

Πως ξεκίνησε η φήμη της σαμπάνιας.

Έγινε τo ποτό των Γάλλων βασιλιάδων 

Η σαμπάνια απέκτησε παγκόσμια φήμη λόγω της σύνδεσής της με τους Γάλλους βασιλείς.

Οι βασιλείς της Ευρώπης διέδωσαν στα μέσα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα διέδωσαν την προτίμησή τους για τη σαμπάνια, οι οποία έφτασε σε όλες τις βασιλικές οικογένειες.

Οι κορυφαίοι κατασκευαστές κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας ιστορίας και ταυτότητας για το κρασί τους, συνδέοντάς τους και με την αρχοντιά. Μέσα από τη διαφήμιση και τη συσκευασία του επεδίωξαν να συνδεθεί η σαμπάνια με την υψηλή πολυτέλεια, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τελετουργίες, κάτι που το πέτυχαν, αφού αυτή η φήμη την ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

Οι προσπάθειές τους συνέπεσαν με την ανάδυση μιας μεσαίας τάξης που αναζητούσε τρόπους να δαπανήσει τα χρήματα της σε σύμβολα αναβάθμισης της κοινωνικής της τάξης, στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν μια α κοινωνική θέση, και να χτίσουν ένα συγκεκριμένο προφίλ.

Σήμερα τη σαμπάνια τη διακρίνει μια ποικιλία.

Υπάρχουν: Οι οίνοι τύπου Prestige cuvee που θεωρείται η κορυφή της γκάμας του παραγωγού. 
Οι Blanc de Noirs, λευκή σαμπάνια που δημιουργείται από κόκκινα σταφύλια. 
Blanc de Blancs, γαλλικός όρος που σημαίνει «λευκό των λευκών», και χρησιμοποιείται για να ορίσει σαμπάνιες που προέρχονται αποκλειστικά από σταφύλια ποικιλίας Chardonnay και οι ροζέ σαμπάνιες που προτιμούν περισσότερο οι κυρίες.