Το κρυπτονόμισμα Bitcoin μετράει ήδη 10 χρόνια ζωής.
Η ανάγκη για ένα ανώνυμο νόμισμα βασισμένο στις αρχές της ομότιμης δικτύωσης, όπου δεν χρειαζόταν κάποιος τρίτος φαινομενικά αξιόπιστος εγγυητής, όπως το κράτος ή η τράπεζα, είχε αναπτυχθεί από την δεκαετία του ’90. Το κίνημα cypherpunk που χρησιμοποίησε όσο κανείς άλλος μέχρι εκείνη την εποχή της διαδικτυακής κρυπτογράφησης, είχε από τότε θέσει το ζήτημα ενός ανώνυμου νομίσματος, που θα επέτρεπε στους καταναλωτές να κινούνται πιο ελεύθερα σε μια ελεύθερη αγορά.
Το 2008 ο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε μια μελέτη για την ανάπτυξη ενός κρυπτονομίσματος με το όνομα Bitcoin.
Ζήτησε μάλιστα βοήθεια από έμπειρους προγραμματιστές ώστε να εξαλείψει ότι ψεγάδια υπήρχαν εκείνη την στιγμή στην υλοποίηση του.
Το 2009 ο Nakamoto ανέβασε την ιστοσελίδα bitcoin.org και συνέχισε να εργάζεται πάνω στην ανάπτυξη της ιδέας του Bitcoin μέχρι τα μέσα του 2010. Τότε, έδωσε τα ηνία στον προγραμματιστή Gavin Andresen και αποσύρθηκε.
Πολλοί ήταν εκείνοι που σκέφτηκαν πώς ο ιδρυτής του Bitcoin δεν ήταν μόνο ένας και πως χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο όνομα ώστε η προσοχή να πέσει στον Nakamoto, έναν άνθρωπο που δεν μιλούσε για την δουλειά του ούτε στην οικογένειά του. Ο τέλειος στόχος.
Η δαιμονοποίηση του Bitcoin μέσω της ιστοσελίδας Silk Road, δεν άργησε να έρθει. Εκεί ο καθένας μπορούσε να πουλήσει ανώνυμα τα πάντα, από όπλα μέχρι ναρκωτικά. Ο ιδρυτής του Ross Ulbricht καταδικάστηκε το 2015 σε ισόβια κάθειρξη.
Από την στιγμή της ίδρυσης και της χρήσης του Silk Road, ενός προδρόμου του λεγόμενου dark web, η αμερικανική κυβέρνηση, θέλησε να ελέγξει το νόμισμα, που όμως φτιάχτηκε για τον αντίθετο λόγο.
Το 2016, ο Αυστραλός επιχειρηματίας Craig Wright ισχυρίστηκε πως αυτός ήταν ο Satoshi Nakamoto, παρέχοντας και κάποια αποδεικτικά στοιχεία, όμως οι περισσότεροι δεν πείστηκαν.
Φτάνοντας στο 2018, το μυστήριο παραμένει.
Το ένα Bitcoin πλέον έχει αξία ίση με 8.500 δολάρια, με τον ανώνυμο Satoshi Nakamoto να λέγεται πως έχει στην κατοχή του 980.000 Bitcoins, δηλαδή πάνω από 8 δισ. δολάρια.
Ο άγνωστος δισεκατομμυριούχος που λογικά είναι εξπέρ στην διαδικτυακή κρυπτογράφηση, παραμένει ανώνυμος, με τα σενάρια για την ταυτότητά του να δίνουν και να παίρνουν (πολύ έχουν ισχυριστεί ότι μπορεί να ήταν ο Steve Jobs), χωρίς κανείς να ξέρει αν πρόκειται για ένα άτομο ή για μια ομάδα ικανότατων χάκερ του διαδικτύου.