Πέθανε ο θρύλος της δημοσιογραφίας, σερ Χάρολντ Εβανς
Σε ηλικία 92 ετών

Ο σερ Χάρολντ Έβανς, «ιερό τέρας» της βρετανικής δημοσιογραφίας, γνωστός κυρίως επειδή διηύθυνε τη σύνταξη της εφημερίδας «Sunday Times», πέθανε σε ηλικία 92 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η σύζυγός του, Τίνα Μπράουν.

Πολλοί έσπευσαν να πλέξουν το εγκώμιο του δημοσιογράφου αυτού, ο οποίος πέθανε χθες, Τετάρτη, στη Νέα Υόρκη εξαιτίας καρδιακής ανεπάρκειας. Ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, Όλιβερ Ντόουντεν, αποχαιρέτησε έναν «γίγαντα της ερευνητικής δημοσιογραφίας».

Ποιος ήταν ο δημοσιογράφος Χάρολντ Έβανς
Ο Χάρολντ Έβανς ήταν γόνος μιας φτωχής οικογένειας του Μάντσεστερ, στη βόρεια Αγγλία, και άρχισε την καριέρα του σε μια τοπική εφημερίδα, τη «Manchester Evening News». Διευθυντής της «Sunday Times» από το 1967 έως το 1981, διαδραμάτισε ρόλο-κλειδί στην αποκάλυψη του σκανδάλου της θαλιδομίδης, ενός φαρμάκου που χορηγούνταν στις εγκύους και προκαλούσε συγγενείς παραμορφώσεις.

 

 

Υπό τη διεύθυνσή του, η κυριακάτικη εφημερίδα αποκάλυψε επίσης ότι ο Βρετανός κατάσκοπος Κιμ Φίλμπι ήταν ένας διπλός πράκτορας, στην υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης. Δημοσίευσε επίσης αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του πρώην υπουργού την Εργατικών Ρίτσαρντ Κρόσμαν, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να απαγορεύσει, παρά τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει διώξεις.

Το 1981 διορίσθηκε διευθυντής του καθημερινού φύλλου των «Times», θέση στην οποία παρέμεινε μόνο έναν χρόνο, καθώς συγκρούσθηκε με τον ιδιοκτήτη της, τον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ. Στη συνέχεια κατηγόρησε αυτόν τον τελευταίο ότι τον απέλυσε εξαιτίας των επιθέσεων της εφημερίδας εναντίον της Μάργκαρετ Θάτσερ. Αυτός, ο πατέρας πέντε παιδιών, περιέγραφε τη δημοσιογραφία ως το «πάθος» του και συνόψιζε το όραμά του για το επάγγελμα ως εξής:

«η προσπάθεια να φθάσεις στην αλήθεια σημαίνει απόρριψη των στερεοτύπων».

Μετά την αποχώρησή του από τους «Times», μετακόμισε μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, την Τίνα Μπράουν, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δίδαξε και έγινε διευθυντής του εκδοτικού οίκου Random House.

Στις ΗΠΑ, η Τίνα Μπράουν επιβλήθηκε ως μια πολύ σεβαστή δημοσιογράφος και τέθηκε επικεφαλής του Vanity Fair στα χρόνια του 1980 και μετά του New Yorker στα χρόνια του 1990. Το ζευγάρι είχε τη φήμη ότι έχαιρε μεγάλης επιρροής στην πολιτική και κοσμική ζωή της Νέας Υόρκης.