Τι αλλάζει για τον μεγάλο οίκο

Τα πάνω κάτω στον χώρο της μόδας με τους διάσημους, κόκκινους, πάτους των Christian Louboutin παπουτσιών.

Μια δικαστική απόφαση προκαλεί αίσθηση στον χώρο της μόδας, αλλά και «πονοκέφαλο» στο γνωστό brand καθώς παίζει να χάσουν την αποκλειστικότητά τους!

Το 2012, ο ίδιος ο Louboutin κινήθηκε νομικά κατά μιας ολλανδικής αλυσίδας παπουτσιών, την Van Haren που πωλούσε παπούτσια με κόκκινους πάτους, έχοντας ως στόχο να την εμποδίσει να χρησιμοποιεί το χαρακτηριστικό που εκείνος εισήγαγε στον χώρο της μόδας και έχει γίνει σήμα κατατεθέν του.

Οι δικηγόροι του σχεδιαστή ισχυρίστηκαν ότι τα παπούτσια που πωλούνται από την Van Haren παραβιάζουν το εμπορικό σήμα της μάρκας, το οποίο είναι καταχωρημένο στο Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο ως κόκκινο χρώμα (Pantone 18 1663TP) που εφαρμόζεται στο πέλμα του παπουτσιού έχοντας την αποκλειστικότητα για το σήμα κατατεθέν του!

Όταν η υπόθεση έφτασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ο γενικός εισαγγελέας Maciej Szpunar τόνισε ότι, βάσει της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι κόκκινες σόλες δεν μπορούν τυπικά να κατοχυρωθούν ως σήμα κατατεθέν του οίκου!

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως κι άλλες εταιρείες μπορούν να βάζουν κόκκινους πάτους στα παπούτσια τους, με αποτέλεσμα ο οίκος Louboutin να χάσει αυτό που τον έκανε ξεχωριστό και να χάνει το μονοπώλειο!

Ο Γάλλος σχεδιαστής εμπνεύστηκε τις κόκκινες σόλες όταν είδε τη γραμματέα του να βάφει τις σόλες των παπουτσιών της με κόκκινο βερνίκι νυχιών!