Ιδέες και λύσεις για να ανακουφιστείς από τα εγκαύματα του καλοκαιρινού ήλιου

Κάθε φορά που βγαίνετε στον ήλιο χωρίς την παραμικρή αντηλιακή προστασία, ένας δερματολόγος χάνει δέκα τρίχες από τα μαλλιά του. Το ξέρετε, το έχετε εμπεδώσει, έχετε βαρεθεί να διαβάζετε κάθε χρόνο πόσο ο ήλιος δεν είναι πια φίλος για το δέρμα μας και πόσο σημαντικό είναι να προστατευόμαστε. Λίγο, όμως, οι επτά ώρες που ξεχνιέστε στην παραλία και λίγο οι διαδρομές με το αυτοκίνητο κατά τις οποίες νομίζετε πως δεν σας βλέπει ο ήλιος, ορίστε ένα ωραιότατο έγκαυμα στη μύτη, στην πλάτη ή στα γόνατά σας. 

Τι κάνουμε τώρα; Οπλιστείτε με υπομονή –το καλό με τα ηλιακά εγκαύματα είναι ότι περνάνε σχετικά γρήγορα– και ακολουθήστε τις συμβουλές μας για να ανακουφίσετε τον πόνο. 

Απλώστε μια κρέμα για μετά τον ήλιο (after sun λέγεται σε όρους συσκευασίας) στο σημείο του εγκαύματος, και στη γύρω περιοχή.  

- Αν τα φαρμακεία είναι κλειστά/ μακριά/ ακριβά, η παλιά καλή συνταγή των γιαγιάδων μας, το αγνό γιαουρτάκι, θα κάνει εξίσου καλή –αν όχι και καλύτερη– δουλειά. Ναι, θα μυρίζετε γιαούρτι, αλλά αυτό (θα έπρεπε να) είναι το τελευταίο που σας απασχολεί. 

- Τοποθετήστε κρύες κομπρέσες (τις οποίες θα έχετε στύψει προηγουμένως καλά, γιατί το παγωμένο νερό που τρέχει επάνω σε καμένο δέρμα δεν είναι ευχάριστη εμπειρία) πάνω στα σημεία του εγκαύματος. 

- Κάντε συχνά ντους, με χλιαρό προς κρύο νερό. Το ζεστό νερό θα κάνει κακό στα εγκαύματά σας –και ούτως ή άλλως αποκλείεται να το αντέχετε. 

- Απλώστε καταπραϋντικές κρέμες με aloe vera στην επιδερμίδα σας. Αν δεν σας βρίσκεται πρόχειρη aloe vera, λίγο ελαιόλαδο, αν δεν σας ενοχλεί η υφή του στο δέρμα σας, θα κάνει θαύματα. 

Πιείτε πολύ νερό (πολύ σημαίνει περισσότερο από δύο λίτρα την ημέρα) καθώς συνήθως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο συνοδεύεται από αφυδάτωση. 

- Πάρτε ένα παυσίπονο αν χρειαστεί, για να μετριάσετε τον πόνο. 

- Καθώς το έγκαυμα θα περνά, το ξεφλούδισμα είναι αναπόφευκτο. Μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιείτε ενυδατική κρέμα για να γλιτώσετε από την φαγούρα. 

Μείνετε μακριά από τον ήλιο μέχρι να συνέλθει εντελώς το δέρμα σας. Αν χρειαστεί να βγείτε στον ήλιο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να οδηγήσετε απλώς μέχρι τη δουλειά ή να περιμένετε για λίγη ώρα το λεωφορείο στη στάση, φορέστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30, έστω μόνο τοπικά στα ταλαιπωρημένα σημεία –αν και το ιδανικό θα ήταν να φοράτε αντηλιακό παντού και πάντα. 

- Αν το έγκαυμα φαίνεται σοβαρό, πονάει πολύ και δε δείχνει να υποχωρεί μετά από δύο ή το πολύ τρεις μέρες, επισκεφθείτε έναν γιατρό.