Και όλα τα tips για να τα κάνεις να μοσχοβολήσουν ξανά!
Είναι απίστευτο το πόσο χρόνο έχουμε αφιερώσει στην περιποίηση του εαυτού μας εμείς οι γυναίκες τόσο κατά τη διάρκεια της πρώτης όσο και της δεύτερης καραντίνας. Οι diy μάσκες προσώπου, τα scrubs και οι δοκιμές σε skincare συστατικά πήραν «φωτιά» όλους αυτούς τους μήνες εγκλεισμού.
Το ίδιο συνέβη και με τα μαλλιά μας. Αλήθεια, θυμάσαι πόσες μάσκες μαλλιών και σπιτικές θεραπείες έχεις κάνει από τον Μάρτιο μέχρι και σήμερα; Μάλλον, όχι! Και είναι απόλυτα λογικό. Μέσα σε όλη αυτήν τη χρονική περίοδο φρόντισες και με το παραπάνω τα μαλλιά σου μιας και -πρωτίστως- τα «ξεκούρασες» από θερμαντικά εργαλεία hairstyling, ενώ τα ενυδάτωσες βαθιά με τα ανάλογα προϊόντα. Από εμάς παίρνεις ένα μεγάλο «μπράβο»!
Ξέρουμε, όμως, πως έχουν υπάρξει φορές που -παρά την εντατική φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής σου- παρατηρείς και αισθάνεσαι μια περίεργη μυρωδιά. Μια όχι και τόσο επιθυμητή οσμή, που προέρχεται από τα μαλλιά σου και πραγματικά αναρωτιέσαι τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει.
«Μα κρατώ καθαρά τα μαλλιά μου και τα περιποιούμαι και με το παραπάνω. Τι στο καλό φταίει;». Πόσες φορές έχεις κάνει αυτήν την ερώτηση στον εαυτό σου; Πιθανότατα, ούτε που θυμάσαι. Δε χρειάζεται, όμως, να ταλανίζεις τον εγκέφαλό σου με τέτοια ζητήματα. Στην παρακάτω gallery θα δεις τους πέντε λόγους που τα μαλλιά σου δε μυρίζουν πολύ όμορφα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα δράσεις άμεσα για να καταπολεμήσεις αυτό το πρόβλημα.
1. Ίσως δε λούζεσαι τόσο συχνά όσο νομίζεις. Ιδανικά, θα πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου περίπου δύο με τρεις φορές την εβδομάδα. Αν έχεις λιπαρά και λεπτά μαλλιά, όμως, θα πρέπει να τα λούζεις μέρα παρά μέρα. Κι αυτό, γιατί τα λιπαρά μαλλιά συγκεντρώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ελαίων στο τριχωτό της κεφαλής, γεγονός που οδηγεί σε υπερβολική λιπαρότητα, συσσώρευση ιδρώτα και βρωμιάς πάνω τους. Και, κατά συνέπεια, σε μία όχι και τόσο ευχάριστη οσμή της τρίχας. Λύση: Να λούζεσαι πιο συχνά από ό,τι έκανες ως τώρα. Για να έχεις, μάλιστα, ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και ενυδατωμένα μαλλιά, καλό είναι να χρησιμοποιείς sulphate-free (aka χωρίς θειϊκά άλατα) σαμπουάν, τα οποία δεν αφυδατώνουν την τρίχα.
2. Ιδρώνεις πάρα πολύ. Αυτό συμβαίνει κυρίως στα άτομα που γυμνάζονται συχνά. Βλέπεις, ο ιδρώτας, που παράγεται κατά την εκγύμναση, συσσωρεύεται στο τριχωτό της κεφαλής, ειδικά αν έχεις πιάσει σε κότσο ή αλογοουρά τα μαλλιά σου. Αυτή η συσσώρευση ιδρώτα στα μαλλιά προκαλεί και τη δυσοσμία, ενώ παράλληλα μπορεί να οδηγήσει και σε έντονο κνησμό στο τριχωτό της κεφαλής. Λύση: Φρόντισε να μην πιάνεις σε σφιχτές αλογοουρές και κότσους τα μαλλιά σου και πάντα να προτιμάς ένα σατέν scrunchie, αντί για λαστιχάκια. Μετά τη γυμναστική, άσε ελεύθερα τα μαλλιά σου και ψέκασε με λίγο dry shampoo, ώστε να τα φρεσκάρεις και ταυτόχρονα να τους δώσεις ένα όμορφο, διακριτικό άρωμα.
3. Υποφέρεις από χρόνια δερματικά προβλήματα. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχεις πιτυρίδα, κάποιο είδος δερματίτιδας, ψωρίαση ή άλλες μολύνσεις. Όλα αυτά δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων, προκαλώντας παράλληλα ερεθισμούς και φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής. Λύση: Εκτός από το γεγονός πως θα πρέπει να επικοινωνήσεις με τον δερματολόγο σου, ώστε να σε συμβουλεύσει κατάλληλα, καλό είναι να χρησιμοποιείς και τα ανάλογα προϊόντα, όπως αντιπιτυριδικό ή για βαθύ καθαρισμό σαμπουάν.
4. Έχεις ορμονική διαταραχή. Αυτή μπορεί, για παράδειγμα, να προκύπτει από άγχος, που οδηγεί σε ορμονική ανισορροπία, στη συνέχεια προκαλείται υπερπαραγωγή ελαίων στο τριχωτό της κεφαλής και τελικά… μυρίζουν άσχημα τα μαλλιά σου. Λύση: Χαλάρωσε! Κάνε πράγματα για τον εαυτό σου, αφιέρωσε χρόνο σε εσένα και μόλις αποβάλεις το στρες θα δεις πως οι ορμόνες σου θα έρθουν σε ισορροπία.
5. Η ατμοσφαιρική ρύπανση. Η διαρκής έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε συγκέντρωση σμήγματος, ιδρώτα και βακτηρίων στο τριχωτό της κεφαλής. Και άρα σε δυσοσμία των μαλλιών.