Η βιταμίνη που δυναμώνει τα μαλλιά
Στην περίπτωση της τριχόπτωσης

Αν και το ζήτημα της αραίωσης των μαλλιών και της τριχόπτωσης είναι πολυπαραγοντικό, εντούτοις υπάρχει μια βιταμίνη που σχετίζεται άμεσα με τα δυνατά μαλλιά

Η τριχόπτωση συνδέεται με πολλούς παράγοντες όπως η κληρονομικότητα και η ορμονική κατάσταση.

Επομένως δεν μπορεί να προταθεί αποκλειστικά μια λύση ή μέθοδος για την ενίσχυση της τρίχας μια και οι παράγοντες αποδυνάμωσής της είναι πολλοί και διαφορετικοί.

Ωστόσο αν θέλουμε να εστιάσουμε αποκλειστικά στη διατροφή, πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει παρατηρηθεί ότι η τριχόπτωση συνδέεται με την έλλειψη βιοτίνης. Η βιοτίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Η (το Η αναπαριστά το Haar und Haut, που στα γερμανικά σημαίνει «μαλλιά και δέρμα»)είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη Β. Χρησιμοποιείται σε πολλές μεταβολικές διαδικασίες, τόσο στους ανθρώπους, όσο και άλλους οργανισμούς, οι οποίες σχετίζονται με τη χρήση των λιπών, των υδατανθράκων και των αμινοξέων και εμπλέκεται στην πρωτεϊνοσύνθεση.

Η έλλειψη βιοτίνης μπορεί να προκληθεί από ανεπαρκή πρόσληψη μέσω διατροφής ή κληρονομικότητας, μέσω γενετικών διαταραχών που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της βιοτίνης. Η υποκλινική έλλειψη μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως αραίωση μαλλιών, νύχια που σπάνε ή δερματικά εξανθήματα, συνήθως στο πρόσωπο

Παλαιότερα  είχε προταθεί η χρήση σαμπουάν και τζελ εμπλουτισμένων με βιοτίνη. Στη συνέχεια όμως, προτιμήθηκε η πρόσληψή της βιοτίνης από τα τρόφιμα.

Τροφές πλούσιες σε βιοτίνη είναι οι ξηροί καρποί, τα γαλακτοκομικά και ο κρόκος του αυγού.