Κορονοϊός: Πώς να μην αγγίζεις το πρόσωπό σου!
Tips από την ειδικό

Ο άνθρωπος έχει την τάση να αγγίζει το πρόσωπό του εκατοντάδες φορές μέσα στην ημέρα. Κυρίως, παρατηρείται η τάση να αγγίζουμε το πιγούνι, τη μύτη και τα μάτια μας, καθώς και την περιοχή γύρω από το στόμα. Φαίνεται, μάλιστα, πως το μέσο άτομο αγγίζει το πρόσωπό του περίπου 16-23 φορές την ώρα και τις περισσότερες από αυτές χωρίς να το αντιλαμβάνεται καν.

Γιατί αγγίζουμε το πρόσωπό μας;
Πρόκειται για μια ακούσια δραστηριότητα η οποία μας συντροφεύει από τη βρεφική κιόλας ηλικία. Φαίνεται πως αγγίζοντας το δέρμα με την άκρη των δακτύλων μας παράγεται μεγαλύτερη ποσότητα οξυτοκίνης, μιας ορμόνης που συμβάλλει στη χαλάρωση και τη μείωση του στρες. Το άγγιγμα, δηλαδή, αποτελεί έναν εύκολο και γρήγορο μηχανισμό αυτορρύθμισης του ανθρώπινου συναισθήματος, ενώ παράλληλα βοηθά το άτομο να οργανώνεται καλύτερα, ώστε να μη διασπάται η προσοχή του.

Έτσι, όταν εργαζόμαστε μπροστά στον υπολογιστή, μιλάμε στο τηλέφωνο ή βλέπουμε τηλεόραση, μπορεί ασυναίσθητα να ξύνουμε τη μύτη μας, να μετακινούμε τσουλούφια από το μέτωπό μας ή να δαγκώνουμε τα νύχια μας. Ειδικά στις μέρες μας, με τη νευρικότητα και το άγχος να αυξάνουν καθημερινά λόγω του Covid-19, η «συνήθεια» αυτή είναι δυνατόν να γίνει ακόμα πιο έντονη.

Άγγιγμα του προσώπου και κορονοϊός
Ωστόσο, η επαφή των χεριών με το πρόσωπο αυξάνει τον κίνδυνο για μόλυνση από τον ιό της γρίπης, διάφορα βακτήρια, αλλά κυρίως από το νέο κορονοϊό, ο οποίος μεταδίδεται εύκολα μέσω των βλεννογόνων. Και ενώ μας είναι πιο εύκολο να προστατευτούμε από πιθανή μόλυνση κρατώντας αποστάσεις από άλλα άτομα και φορώντας μάσκα σε περίπτωση συγχρωτισμού, ώστε να αποφεύγουμε τα σταγονίδια στον αέρα, η προστασία μας από μικρόβια τα οποία βρίσκονται πάνω στις επιφάνειες αποτελεί μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

Αυτό γιατί όσο συχνά κι αν πλένουμε τα χέρια μας, μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου είναι πολύ εύκολο να πιάσουμε ένα πόμολο, κάποιο πληκτρολόγιο, ένα στυλό ή άλλο κοινόχρηστο αντικείμενο το οποίο δεν θα έχει απολυμανθεί. Το κλειδί, λοιπόν, είναι να κρατάμε μακριά τα χέρια μας από το πρόσωπό μας. Είναι, όμως, τόσο εύκολο όσο ακούγεται;

ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ
Σίγουρα είναι πιο εύκολο να αναπτύξουμε μια νέα συνήθεια (π.χ. να φοράμε μάσκα ή γάντια), από το να προσπαθούμε να σταματήσουμε μια ακούσια και αντανακλαστική κίνηση η οποία μάλιστα προσφέρει ανακούφιση και μείωση της έντασης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η διακοπή των διάφορων τικς καθίσταται δύσκολη υπόθεση.

Υπάρχουν, όμως, κάποια μικρά «κόλπα» που αξίζει να τα δοκιμάσουμε:

1.Παρατήρησε πόσο συχνά και κυρίως σε ποιες περιστάσεις βάζεις τα χέρια στο πρόσωπό σου.

2.Ζήτησε από κάποιο άλλο άτομο, το οποίο είναι συνήθως μαζί σου, να σου υπενθυμίζει να μην κάνεις αυτή την κίνηση, κάθε φορά που σε βλέπει.

3.Πέρασε ένα λαστιχάκι στον καρπό σου και «τράβα» το όποτε νιώθεις την ανάγκη να πειράξεις το πρόσωπό σου.

4.Επίλεξε να πλένεις τα χέρια σου με ένα σαπούνι το οποίο θα έχει έντονο άρωμα, βάλε αντισηπτικό ή μια πιο λιπαρή και ευωδιαστή κρέμα χεριών, ώστε να σου υπενθυμίζουν ότι πλησιάζεις τα χέρια στο πρόσωπό σου.

5.Φόρεσε κάποιο κόσμημα το οποίο θα κάνει έναν χαρακτηριστικό ήχο, καθώς θα κουνάς τα χέρια σου.

6.Βάλε μάσκα ή γυαλιά, ώστε το πρόσωπό σου να μην είναι τόσο εύκολα προσβάσιμο από τα χέρια σου.

7.Αν είσαι γυναίκα, διάλεξε ένα απαλό μακιγιάζ ακόμα και όταν είσαι μέσα στο σπίτι, ώστε να είσαι πιο προσεκτική με τα χέρια σου.

8.Σε περίπτωση που έχεις μακριά μαλλιά, κράτησέ τα τραβηγμένα πίσω με τη βοήθεια μια κορδέλας ή μιας αλογοουράς, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα ενόχλησης από κάποιες τρίχες που θα σε κάνουν να θελήσεις να βάλεις τα χέρια στο πρόσωπό σου.

9.Κράτησε τα χέρια σου απασχολημένα με κάποιο spinner, ελατήριο σύσφιξης ή μαλακό μπαλάκι anti-stress.

10.Βάλε τα χέρια ανάμεσα στα πόδια σου ή πλέξε τα μεταξύ τους, ώστε να περιορίσεις την τάση σου να αγγίζεις με αυτά τη μύτη ή τα μάτια σου.

Θυμήσου πως ό,τι σου λείπει βρίσκεται σε ακτίνα θέλησης!