Τι είναι οι ρυτίδες barcodes;
Δείτε το βίντεο

Barcode ή ρυτίδες καπνιστών

Οι χαρακτηριστικές κάθετες γραμμές που δημιουργούνται γύρω από το στόμα είναι και πιο ενοχλητικές.

Δανείστηκαν το όνομα τους από την ομοιότητα με τις κάθετες γραμμές των barcode, αλλά και από την συνήθη εμφάνιση στους καπνιστές λόγω της χαρακτηριστικής κίνησης του στόματος. Ακόμα κι αν χρησιμοποιείς πολλές φορές καλαμάκι, η ακόμα και το ινσταγραμικό- duckface μπορεί να σου δημιουργήσει μόνιμες ρυτίδες.

Η εμφάνισή τους δεν συμβαδίζει απαραίτητα με την ηλικία και κάνουν το πρόσωπο να δείχνει εξαιρετικά κουρασμένο και ώριμο. Μεγαλώνοντας τις βλέπουμε να γίνονται πιο βαθιές.

Γιατί δημιουργούνται;

Οι συγκεκριμένες γραμμές κατατάσσονται στις ρυτίδες έκφρασης, καθώς για την εμφάνισή τους οφείλονται οι διαρκείς συσπάσεις των μυών του στόματος και των χειλιών, οι οποίες συμβάλλουν στην ταχύτερη φθορά των ινών κολλαγόνου και στην υπερέκταση του ελαστικού ιστού του δέρματος. 

Την εμφάνισή τους ενθαρρύνουν και συνήθειες όπως το κάπνισμα και η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία, οι οποίες αφυδατώνουν το δέρμα και τελικά προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Πρόληψη

Με το πέρασμα των χρόνων, τα αποθέματα κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνονται στην επιδερμίδα με αποτέλεσμα να ενθαρρύνεται ο σχηματισμός ρυτίδων. Για την πρόληψή τους είναι πολύ σημαντική η καθημερινή ενυδάτωση της επιδερμίδας με προϊόντα που περιέχουν ενεργά συστατικά, όπως το υαλουρονικό οξύ, που θα αναπληρώσει μέρος του όγκου που χάνεται. Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάτε πως η αφυδατωμένη επιδερμίδα είναι πάντα πιο ευεπίφορη στο σχηματισμό ρυτίδων.

Εξίσου σημαντική είναι και η καθημερινή αντηλιακή προστασία της επιδερμίδας, η απουσία της οποίας οδηγεί σε αφυδάτωση του δέρματος και μείωση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.

Συμπληρωματικά, μπορείτε να εντάξετε στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα γυμναστικής σας και μερικές ασκήσεις face yoga, οι οποίες δημιουργούν φυσική άμυνα απέναντι στο πέρασμα του χρόνου.

Θεραπεία

Αν οι ρυτίδες καπνιστή έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, η όψη τους μπορεί να απαλυνθεί με την εφαρμογή booster υαλουρονικού οξέως, με botox, αλλά και με εφαρμογή νημάτων PDO στα χείλη. Εξίσου αποτελεσματική μπορεί να είναι η μεσοθεραπεία, αλλά και οι θεραπείες laser, που διεγείρουν την επουλωτική ικανότητα.

Εναλλακτικά, σημαντική βοήθεια μπορούν να προσφέρουν ενεργά συστατικά, όπως η ρετινόλη, το υαλουρονικό οξύ και τα πεπτίδια, τα οποία ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. 

Δες στο πιο κάτω βίντεο πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τις ρυτίδες barcodes: