Πως θα απαλλαγείς;

Πλησιάζει το καλοκαίρι και έχεις δώσει το 100% σε διατροφή και γυμναστήριο προκειμένου να είσαι όπως πραγματικά έχεις φανταστεί στην παραλία.

Ωστόσο, μπορεί να χτυπιέσαι στη γυμναστική αλλά να μην βλέπεις αποτέλεσμα κι αυτό να οφείλεται στην περίσσεια υγρών κάτω από την κοιλιακή χώρα, γνωστή και ως υποδόριο νερό.

Η κατακράτηση υγρών συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική συσσώρευση υγρού η οποία βρίσκεται στο κυκλοφορικό σύστημα ή στο σώμα. Αυτό συμβαίνει συχνά στις περιοχές της κοιλιάς, των γοφών και των μηρών.

Τι προκαλεί κατακράτηση υγρών;

Επίπεδα νατρίου

Τα επίπεδα νατρίου είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες κατακράτησης υγρών. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι τα επίπεδα νατρίου δεν είναι πολύ υψηλά προτού αρχίσει το σώμα να διατηρεί νάτριο και νερό στα νεφρά. Η σχέση μεταξύ νατρίου και αποθήκευσης υγρών έχει να κάνει με την ποσότητα νατρίου που καταναλώνετε. Επομένως, εάν τα επίπεδα νατρίου είναι υψηλά, μπορεί να δημιουργηθεί μια «φουσκωμένη» εμφάνιση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας, η επαρκής πρόσληψη αλατιού ανά ημέρα είναι περίπου 1600mg νατρίου (ισοδύναμα με περίπου 4γρ άλατος) το οποίο μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί με τη διατροφή σας.

Συμπληρώματα κρεατίνης

Η κρεατίνη προκαλεί κατακράτηση υγρών, αλλά μόνο εάν καταναλώνεται σε υψηλές δόσεις κατά τη φάση φόρτωσης (πάνω από 5γρ ημερησίως). Αν και η κατανάλωση κρεατίνης μπορεί να προκαλέσει μικρή αύξηση βάρους λόγω του νερού, κερδίζετε επίσης περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης, το οποίο οδηγεί σε μεγαλύτερη μυϊκή ανάπτυξη και απώλεια βάρους.

Αφυδάτωση

Όταν δεν καταναλώνετε αρκετό νερό, αντί να το αποβάλλετε, το σώμα σας διατηρεί το υπάρχον νερό για επαναχρησιμοποίηση. Αυτή είναι μια άλλη αιτία κατακράτησης υγρών και φουσκώματος. Επομένως, είναι σημαντικό να διατηρείται πάντα ενυδατωμένο είτε προπονείστε είτε όχι. Γι αυτό φροντίστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό ημερησίως.

Ανισορροπία ορμονών

Οι κύριες ορμόνες που επηρεάζουν την κατακράτηση είναι η κορτιζόλη, η προγεστερόνη, τα οιστρογόνα και η ινσουλίνη. 

Διατροφικές ανεπάρκειες

Οι διατροφικές ανεπάρκειες όπως το μαγνήσιο και η βιταμίνη Β6 μπορεί να επηρεάσουν την κατακράτηση υγρών. Αν τυχαίνει να υπάρχει έλλειψη μαγνησίου, μία από τις παρενέργειες είναι η κατακράτηση υγρών, αλλά αυτό μπορεί εύκολα να σταθεροποιηθεί μέσω της συμπλήρωσης του. Όσο για τη βιταμίνη Β6, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της υδατικής ισορροπίας στο σώμα, με αποτέλεσμα να συμβάλλει και αυτή στην κατακράτηση υγρών. Μια μακροχρόνια ανεπάρκεια βιταμίνης Β6 μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως άγχος, κατάθλιψη, κόπωση και σύγχυση.

Συμβουλές για μείωση της κατακράτησης

– Πίνετε αρκετό νερό

– Μειώστε την κατανάλωση αλατιού

– Αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κάλιο

– Καταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες

Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερα πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα, όπως δημητριακά, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά, καθώς αυτά τα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην απορρόφηση μιας μεγάλης ποσότητας νερού από τα έντερα.

– Φυτικά συμπληρώματα