Μέσα στον Αύγουστο εμφανίστηκε στην πλατεία Μαβίλη ένα λιλιπούτειο μαγαζάκι, ακριβώς δίπλα από το «Flower» με τις συγκλονιστικές πίτσες του και τον «Κύριο», το δημοφιλές μπαράκι της περιοχής, που αμέσως τραβάει τα βλέμματα των περαστικών.
Από την τζαμαρία του μπορεί να δεις τις βιτρίνες με τα παγωτά, ενώ αν περάσεις την πόρτα του θα έρθεις αντιμέτωπος και με τα γλυκά του.
Αυτή η μικρή αλλά θαυματουργή gelateria ανήκει στα παιδιά που έχουν και τα παρακείμενα μαγαζιά, που σκέφτηκαν ότι μια έξοδος ολοκληρώνεται καλύτερα με ένα γλυκάκι. Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το «Εpik», που παρασκευάζει χειροποίητο παγωτό στο δικό τους εργαστήριο, που βρίσκεται ακριβώς από πάνω.
Η Αθήνα Γουλάση, η οποία κατάγεται από οικογένεια ζαχαροπλαστών της Βορείου Ελλάδας και ξέρει την τέχνη του γλυκού καλύτερα από την καθένα, είναι υπεύθυνη γι' αυτές τις λιχουδιές.
Συγκεντρώνοντας, λοιπόν, ελληνικές πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς, η Αθηνά έχει δημιουργήσει μερικές ασυναγώνιστες γεύσεις, που από ό,τι μάθαμε θα ανανεώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Όλα τα παγωτά φτιάχνονται από κανονικό γάλα χωρίς σκόνες, χημικά και πρόσθετα, που προμηθεύονται από την Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού έξω από τη Κόρινθο.
Εκεί οι μοναχές έχουν αναπτύξει μια πρωτότυπη μικρή κτηνοτροφική μονάδα, φροντίζοντας τις συνθήκες διαβίωσης των αγελάδων: προσέχουν τη θερμοκρασία του χώρου που μένουν, τις κοιμίζουν σε αιώρες για να μην πιέζονται οι μαστοί τους και επιλέγουν προσεκτικά τις τροφές τους. Έτσι, το γάλα που παράγουν είναι απολύτως υγιεινό, θρεπτικό και μοναδικό στη γεύση.
Μάλιστα, σύντομα οι ιδιοκτήτες σκέφτονται να φέρουν και κάποια προϊόντα από το μοναστήρι, όπως γιαούρτια, αλλά και μπουκάλια με γάλα τα οποία θα πωλούνται σε όσους αναζητούν ένα ποιοτικό προϊόν.
Στα ψυγεία του «Epik», θα βρείτε γεύσεις κλασικές, όπως βανίλια Μαδαγασκάρης, πραλίνα από φουντούκια Πέλλης ή φιστίκι, από φιστίκι Αιγίνης φυσικά και αφράλα Κρήτης, σοκολάτα που περιέχει 60% σοκολάτα και 85% κακάο Amaro, αλλά και μερικές πιο ελληνικές προτάσεις που ακολουθούν την δική μας παράδοση.
Δοκιμάστε το καϊμάκι με σαλέπι Ηπείρου και μαστίχα Χίου, το φανταστικό αμυγδαλωτό με αμύγδαλα από τη Θεσσαλία και ανθόνερο, το τριαντάφυλλο με γλυκό τριαντάφυλλο, συριανό λουκούμι Δεναξά και καρύδα, το σύκο με καρπούς που παίρνουν από την οικογενειακή μονάδα Τσέκου της Ικαρίας, ή τον χαλβά με βιολογικό ταχίνι και χαλβά «το Περιβόλι».
Επίσης θα βρείτε τέσσερις επιλογές σε σορμπέ: με φράουλες Πιερίας, λεμόνι Κιάτου, βερίκοκα Εδέσσης ή βατόμουρα Σερρών. Όλα αυτά μπορείτε να βάλετε σε χωνάκια – υπάρχουν κι χωνάκια χωρίς γλουτένη- ή κυπελλάκια σε τρία μεγέθη και να τα συνδυάσετε με υπέροχα toppings.
Τα παιδιά, όμως,έχουν ετοιμάσει και κάποιες «epikες» προτάσεις αλλά και κοκτέιλς παγωτού που φτιάχνονται εκείνη την ώρα και σερβίρονται σε ποτηράκι που μπορείτε να πάρετε μαζί σας.
Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα κλασικό Σικάγο, έναν συνδυασμό με λουκούμι, ανθό γάλακτος και πτι μπερ, ή τη μόκα, με καφέ, αμύγδαλο φιλέ, σαντιγί και ανθό γάλακτος, ενώ αν προτιμάτε ένα παγωτό-γλυκό θα βρείτε ένα «επικό» σάντουιτς με μπισκότα βρώμης, μελάσα καϊμάκι και φιστίκι, ένα γιαούρτι με κηρήθρα και μέλι Πηλίου, ή ένα παραδοσιακό καϊμάκι με φιστίκι Αιγίνης και σαντιγί.
Από το φθινόπωρο, όμως, ο κατάλογος με τα γλυκά θα αυξηθεί, ενώ τον χειμώνα θα δούμε και συνταγές που θα ακολουθούν την εποχικότητα.
Τέλος η Αθηνά φτιάχνει και τούρτες, που μπορείτε να πάρετε αν θέλετε να κάνετε ένα δώρο ή έχετε κόσμο στο σπίτι.
Έτσι, λοιπόν, αφού φάτε την πίτσα σας στο «Flower» και πιείτε το ποτό σας στον «Κύριο» μπορείτε να κλείσετε τη βραδιά σας στη αγαπημένη πλατεία της πόλης με τον πιο γλυκό τρόπο, ή απλώς να περάσετε από το «Epik» και να δροσιστείτε, χωρίς ενοχές.
Epik Gelato, Δορυλαίου 2, Πλατεία Μαβίλη, 2106464105