H νέα παραγωγή του Ryan Murphy έκανε πρεμιέρα

Για όσους δεν είναι γνώριμοι με την υπόθεση της σειράς, το Ratched επικεντρώνεται στον χαρακτήρα της Mildred Ratched από το γνωστό μυθιστόρημα του Κen Kesey, Στην Φωλιά του Κούκου, που μας έγινε ευρέως γνωστό από την κινηματογραφική μεταφορά του το 1975. Η τηλεοπτική μεταφορά του αποτελεί prequel και επικεντρώνεται στην ζωή της νοσοκόμας Mildred Ratched αρκετά χρόνια πριν τα γεγονότα του βιβλίου.

 

 

Η σειρά ξεκινάει με την Mildred να προσπαθεί να βρει δουλεία σε ένα ψυχιατρείο ως νοσοκόμα και απ’ότι φαίνεται είναι ικανή να κάνει τα πάντα για να πάρει την θέση.

Η Sarah Paulson ενσαρκώνει τον ομώνυμο ρόλο και θα λέγαμε ότι είναι σαγηνευτική από το πρώτο μόλις λεπτό.

Κατά την διάρκεια της σειράς βλέπουμε τις διαφορετικές σχέσεις που αναπτύσσει η Mildred, είτε αυτές είναι με ασθενείς, είτε με το προσωπικό, είτε με άτομα εκτός του ψυχιατρείου. Καθώς η υπόθεση προχωράει ανακαλύπτουμε πολλά πράγματα για το παρελθόν της, τα οποία την έχουν στιγματίσει και την έχουν μετατρέψει σε μία πιο ψυχρή γυναίκα. Κάτι το οποίο βρήκα εξαιρετικά έξυπνο είναι ο τρόπος με τον οποίο μας αφηγούνται τα γεγονότα του παρελθόντος της και τις δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσει για να μπορέσει να φτάσει εκεί που είναι τώρα.

 

 

Σίγουρα πάντως αρκετό ενδιαφέρον παρουσιάζει η κόντρα της με την υπεύθυνη νοσοκόμα του ψυχιατρείου, Bucket αλλά και η ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσει με την Gwendolyn, την γραμματέα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια. Ένα πράγμα είναι πάντως σίγουρο, πως η Mildred προσπαθεί να χειραγωγήσει του πάντες για να καταφέρει να πετύχει τον στόχο της και να εκτελέσει το πλάνο που έχει στο μυαλό της.

Η σειρά επίσης θίγει και ορισμένα κοινωνικά προβλήματα της Αμερικής του ’50 όπως για παράδειγμα τις μεθόδους θεραπείας που χρησιμοποιούνται για τους ασθενείς με ψυχικά προβλήματα, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αρκετά απάνθρωπες, την προσπάθεια να γιατρέψουν τον λεσβιακό έρωτα αλλά και την χρήση της θανατικής ποινής για απάνθρωπα εγκλήματα.

 

Εάν είστε λάτρεις της δουλειάς του Ryan Murphy, το Ratched είναι μία σειρά που θα σας αρέσει. Μπορεί σε πολλά σημεία να θυμίζει άλλες δουλειές του, όπως το American Horror Story, αλλά αυτόν δεν είναι κάτι το οποίο με πείραξε καθώς την έβλεπα. Σίγουρα ο χαρακτήρας της Mildred Ratched είναι αρκετά διαφορετικός από την ταινία και μπορεί σε κάποιους να μην αρέσει αλλά πρέπει να σκεφτούμε πως η σειρά είναι prequel και στο τέλος λογικά θα υπάρξει η γνωστή σε όλους μας εξέλιξη της όπως την είδαμε μέσα από την ταινία.

 

 

Εξαιρετικά κοστούμια, μουσική που θυμίζει ταινία του Χίτσκοκ και ένα καστ με μεγάλα ονόματα που δεν μας απογοήτευσαν με τις ερμηνείες τους. Ένα πράγμα ίσως που θα ήθελα να δω περισσότερο είναι οι ιστορίες ορισμένων χαρακτήρων που ίσως να μην είχαμε χρόνο να εξερευνήσουμε εις βάθος και που ο Ryan Murphy ίσως θα μπορούσε να δώσει λίγο περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο έχοντας αυτό το εξαιρετικό καστ. Το Ratched κατάφερε να μας δώσει αρκετό σασπένς, τρόμο και δραματικές σκηνές, κάποιες από τις οποίες θα τις θυμόμαστε για αρκετό καιρό.