3/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 φλ. κακάο
½ κοφτό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
½ κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 πρέζα αλάτι
1/4 φλ. «κουμπάκια» σοκολάτας (Chocolate Chips)
1/4 φλ. λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο) + λίγο για άλειμμα
1 μεγάλη πολύ ώριμη μπανάνα (όσο πιο ώριμη τόσο το καλύτερο)
λιωμένη με πιρούνι
½ φλ. ζάχαρη
½ φλ. γάλα σόγιας
1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και αλείφετε με λίγο λάδι ένα τετράγωνο ταψάκι πλευράς 23-24 εκ. περίπου (μεταλλικό) ή ένα ανάλογο ορθογώνιο.
Κοσκινίζετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
Λιώνετε σε μπεν μαρί τα κουμπάκια σοκολάτας με το λάδι (σε ένα πυρίμαχο μπολ πάνω από ένα κατσαρολάκι με νερό που σιγοβράζει, χωρίς ο πάτος του να αγγίζει στο νερό) ανακατεύοντάς τα μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα.
Αποσύρετε το μπολ από το μπεν μαρί και χτυπάτε μέσα με το σύρμα την μπανάνα και τη ζάχαρη.
Ύστερα, ανακατεύετε μέσα το γάλα σόγιας και το εσάνς βανίλιας.
Αδειάζετε το μίγμα της σοκολάτας στο μπολ με το μίγμα του κακάο και το ανακατεύετε για να ομογενοποιηθεί.
Αδειάζετε το μίγμα στο ταψάκι και το ψήνετε στο φούρνο για 20-25 περίπου λεπτά ή μέχρι που μια οδοντογλυφίδα που θα μπήξετε στο κέντρο του να βγαίνει στεγνή.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και το κρυώνετε εντελώς πάνω σε σχάρα. Κόβετε το γλυκό σε 16 τετράγωνα κομμάτια.