35 λεπτά
30 μερίδες
Εύκολη
Υλικά

150 γρ. βούτυρο

1 κ.γ. τζίντζερ ξερό

1 κ.γ. κανέλα

1 καλή πρέζα γαρίφαλο

1 καλή πρέζα πιπέρι

ελάχιστο πιπέρι καγιέν 

60 γρ. βρώμη

200 γρ. μαύρη ζάχαρη

60 γρ. μέλι

2 κ.σ. φρέσκο τριμμένο τζίντζερ

1 αυγό και ένα κρόκο

350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

2 κ.γ. σόδα

λίγο αλάτι

80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Εκτέλεση

Βάζουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι και περιμένουμε να λιώσει, και αφήνουμε ώσπου να πάρει ένα καστανό χρώμα.

Όταν γίνει, αδειάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολ.

Σε ένα μικρό μπολάκι μετράμε και βάζουμε όλα τα ξερά μπαχαρικά μας. Αδειάζουμε τα μπαχαρικά στο βούτυρο και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη και το μέλι. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Ρίχνουμε το φρέσκο τζίντζερ, το αυγό και τον κρόκο και χτυπάμε λίγο ακόμα για να γίνουν ένα ωραίο μείγμα.

Παράλληλα σε ένα μεγάλο μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι, τη σόδα, τη βρώμη και το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.

Ρίχνουμε το μείγμα με το βούτυρο στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Προσοχή όμως, ανακατεύουμε λίγο για να μην σφίξει το μείγμα.

Βάζουμε στο ψυγείο για μια ώρα να σφίξει το μείγμα.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε 2 ταψιά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150ο C στον αέρα.

Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε ζύμη και την πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια. Ανά 5 ή ανά δέκα βάζουμε τα μπαλάκια στο πιάτο και τα ζαχαρώνουμε παντού. Βάζουμε τα μπαλάκια πάνω στο ταψί με λαδόκολλα σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν με το ψήσιμο. Μην βάλετε πάνω από 20 μπαλάκια σε κάθε ταψί.

Ψήνουμε για 30 λεπτά. Καλό είναι στη μέση του ψησίματος να γυρίσουμε τα ταψιά ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα τα κουλουράκια.

Αφαιρούμε τα μπισκότα και τα κρυώνουμε πάνω σε σχάρα.