1 ώρα και 30 λεπτά
4 μερίδες
Εύκολη
Ρεβύθια με ταχίνι και θράψαλο
Υλικά

Για το θράψαλο και τη μαρινάδα του:

200 γρ. ρεβίθια

1 λεμόνι, τον χυμό

1 κουτ. σούπας ταχίνι

3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη

½ κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή

1 πρέζα κύμινο

αλάτι, μαύρο πιπέρι

1 θράψαλο μεγάλο, χωρίς κεφάλι

2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά

½ κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό

½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή

1 πρέζα γαρίφαλο, σκόνη

Εκτέλεση

 

Βήμα 1

Σαλάτα: Μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε 1 λίτρο νερό αποβραδίς και την επομένη τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με ένα λίτρο φρέσκο νερό και 1 κουτ. γλυκού αλάτι σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν μια βράση ξαφρίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Κλείνουμε με το καπάκι και βράζουμε για 1 ώρα.

Βήμα 2

Αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στο νερό τους. Τα σουρώνουμε κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν. Τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας λίγο νερό ακόμα εάν χρειάζεται.

Βήμα 3

Θράψαλο και μαρινάδα: Ανακατεύουμε τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μπολ. Ανοίγουμε το θράψαλο και το χαράζουμε με 10 γραμμές οριζόντιες και 10 κάθετες. Το μαρινάρουμε στη μαρινάδα που ετοιμάσαμε. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι να κάψει σε δυνατή φωτιά. Περνάμε το θράψαλο από το τηγάνι για 20΄΄ από κάθε μεριά, πιέζοντάς το με μια μεγάλη σπάτουλα για να μη γυρίσει η σάρκα.

Βήμα 4

Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά, ρίχνουμε στο σκεύος μισό φλιτζάνι νερό από το βράσιμο των ρεβιθιών και κλείνουμε με καπάκι. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και κόβουμε σε λεπτές λωρίδες. Ανακατεύουμε το κομμένο θράψαλο με τη σαλάτα και τη σερβίρουμε χλιαρή.