1 ώρα και 10 λεπτά
8 μερίδες
Μέτρια δυσκολία
Υλικά

6 φύλλα κρούστας

150γρ. βούτυρο αγελάδος (

6 κόκκινα μήλα

80γρ. ζάχαρη καστανή

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

ξύσμα από ένα γκρέιπφρουτ

70γρ. κουκουνάρι

30γρ. σταφίδες μαύρες

ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τα μήλα, τα κόβετε σε κύβους και τα βάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και γκρέιπφρουτ, τις μαύρες σταφίδες και το κουκουνάρι, και ανακατεύετε.

Λιώνετε το βούτυρο και με ένα πινέλο βουτυρώνετε το πρώτο φύλλο κρούστας και έπειτα τοποθετείτε από πάνω άλλο ένα φύλλο το οποίο επίσης βουτυρώνετε. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για όλα τα φύλλα.

Στο κέντρο και κατά μήκος των φύλλων προσθέτετε ομοιόμορφα τη γέμιση και την πιέζετε με τα χέρια για να της δώσετε ένα κυλινδρικό σχήμα. Στη συνέχεια, διπλώνετε τις δυο πλευρές των φύλλων προς το κέντρο για να μην αδειάσει η γέμιση και τυλίγετε σε ρολό.

Βουτυρώνετε πολύ καλά όλη την επιφάνεια του στρούντελ και το τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με αντκολλητικό χαρτί ψησίματος. Με ένα μαχαίρι χαράζετε την πάνω πλευρά του φύλου σε 3 σημεία, μέχρι τη γέμιση και βάζετε το στρούντελ στη συντήρηση του ψυγείου για περίπου 1 ώρα, να παγώσει το βούτυρο.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Βγάζετε το στρούντελ από το ψυγείο και πασπαλίζετε την επιφάνεια του με αρκετό νερό. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 40-45 λεπτά έως ότου το φύλλο πάρει ένα όμορφο ξανθό χρώμα. Βγάζετε το στρούντελ από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.