Ο εργασιακός είναι ένας χώρος στον οποίο περνάς πολλές ώρες της ημέρας.
Επομένως είναι σημαντικό να σου αρέσει όχι μόνο το αντικείμενο της εργασίας σου αλλά και το περιβάλλον αυτού. Σκέψου τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύεις κάθε μέρα. Στους μισούς από αυτούς δεν αρέσει που βρίσκονται εκεί. Ίσως είσαι και εσύ ένας από αυτούς.
Δεν θα ήταν ωραίο να σταματήσεις να ζηλεύεις τους άλλους στους οποίους αρέσει η δουλειά τους και να γίνεις ένας από αυτούς;
Αυτοί είναι 3 τρόποι-ασκήσεις, προκειμένου να είσαι περισσότερο σε εργασιακή φόρμα:
1) Ανάλυσέ το
Ξεκίνα κάνοντας 3 λίστες (μπορείς να το κάνεις αυτό απολαμβάνοντας ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι σε ένα ήσυχο μέρος, κατά τις ώρες εργασίας).
Η μία λίστα είναι όλα τα πράγματα τα οποία σου αρέσουν στη δουλειά σου.
Η δεύτερη για όλα όσα σου προκαλούν πονοκέφαλο, από τα πιο ασήμαντα στα πιο σημαντικά.
Η τρίτη λίστα με πράγματα τα οποία θα ήθελες να κάνεις στη δουλειά σου και τα οποία δεν κάνεις –ακόμα και αν δεν έχουν καμία σχέση με αυτό για το οποίο πληρώνεσαι.
Στη συνέχεια επεξεργάσου τις δύο τελευταίες λίστες, προσθέτοντας και αφαιρώντας πράγματα που μπορούν να γίνουν σήμερα. Άλλα μπορεί να χρειαστούν μήνες. Μερικές αλλαγές θα σχετίζονται απευθείας με σένα, ενώ άλλες θα είναι τρόποι για να αυξήσεις την ευτυχία σου ή να μειώσεις το στρες σου όσο βρίσκεσαι εκεί. Τα πάντα είναι πρόοδος, ενώ πρέπει να έχεις φαντασία. Με τον καιρό, οι λίστες σου θα μεγαλώνουν και καθώς διαγράφεις πράγματα, θα μικραίνουν.
2) Διασκέδασε με τους συναδέλφους σου
Δεν μπορείς να κάνεις πολλά για να αλλάξεις τους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύεις, αλλά μπορείς να βελτιώσεις τις σχέσεις σου μαζί τους. Μάθε περισσότερα για το τι θέλουν οι άλλοι και βοήθησέ τους να το πετύχουν, ακόμα και αν δεν είσαι το αφεντικό τους. Κάνε τις συναντήσεις πιο διασκεδαστικές και βοήθησε στο να μειωθεί η διάρκεια και η συχνότητά τους. Κάνε περισσότερες συναντήσεις εκτός του εργασιακού χώρου, ακόμα και μέσα στην ημέρα. Κανόνισε να φάτε μαζί μεσημεριανό, να πιέτε έναν καφέ και μην μιλήσετε για τη δουλειά εκτός αν είναι απαραίτητο. Μάθε καλύτερα τους συναδέλφους σου και εμβάθυνε στις σχέσεις σου μαζί τους. Αν ανυπομονείς να έρθεις σε επαφή μαζί τους, ως αποτέλεσμα θα σου αρέσει περισσότερο και η δουλειά σου.
3) Δημιούργησε έναν καινούριο τίτλο δουλειάς στο κεφάλι σου
Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας σημαντικός παράγοντας ανάμεσα σε εκείνους που τους αρέσει η δουλειά τους, ήταν ο τρόπος με τον οποίο την απέδιδαν στο μυαλό τους. Ακόμα και αν κάνεις κάτι που πολλοί θεωρούν ότι δεν είναι δημιουργικό, εάν αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι γι’αυτό και του δώσεις άλλη σημασία, τότε αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο κάνεις τη δουλειά σου. Αλλάζοντας τους συσχετισμούς στη δουλειά σου και δίνοντάς της νόημα και σκοπό, αλλάζει και η προσέγγιση και η συμπεριφορά σου ως προς τη στήριξη αυτού του σκοπού.