Ακολουθήστε συγκεκριμένα βήματα

Για κάποιους ανθρώπους μπορεί να ακούγεται κάπως τραβηγμένο. Ωστόσο, το βούρτσισμα των δοντιών του σκύλου θεωρείται απαραίτητο για να απομακρυνθούν τυχόν βακτήρια, τα οποία με τη σειρά τους δύνανται να δημιουργήσουν διαφορα προβλήματα οπως ουλίτιδα, πέτρα κτλ.

Τι θα χρειαστείτε:

1. Μία οδοντόκρεμα ειδικά για σκύλο (σε καμία περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε οδοντόκρεμα για ανθρώπους γιατί περιέχει ξυλιτόλη)

2. Μία οδοντόβουρτσα, είτε για κατοικίδια είτε ανθρώπινη με μέτριες τρίχες

3. Λίγο χρόνο και υπομονή

Είτε έχουμε ένα κουτάβι, είτε έναν ενήλικο σκύλο, θα πρέπει να εξοικειώσουμε πρώτα το σκύλο με τη διαδικασία του βουρτσίσματος. 

 

 

Ποια είναι τα βήματα;

- Καλό είναι να ξεκινήσουμε χαϊδεύοντας ήρεμα το σκύλο στο κεφάλι, στη μουσούδα και στη περιοχή του στόματος.

- Έπειτα, ανασηκώνουμε τα χείλη του για να μάθει να μας επιτρέπει να ”πειράζουμε” την περιοχή των ούλων του.

- Στη συνέχεια, τοποθετούμε λίγη οδοντόκρεμα στο δάχτυλό μας και του τη δίνουμε για να τη γλύψει και να δει την ωραία γεύση της. Βουρτσίζουμε κάθε δόντι, κινώντας ελαφρά την οδοντόβουρτσα μπρος-πίσω. Μιλάμε με καθησυχαστική φωνή στο σκύλο αν κουνιέται ή προσπαθεί να το αποφύγει. Την πρώτη φορά  μπορούμε να βουρτσίσουμε μόνο λίγα δόντια και σταδιακά κάθε ημέρα αυξάνουμε τον αριθμό των δοντιών που βουρτσίζουμε, μέχρι ο σκύλος να μάθει να ”αντέχει” τη διαδικασία ολόκληρη. Το βούρτσισμα θα πρέπει ιδανικά να γίνεται κάθε μέρα ή έστω 4 φορές την εβδομάδα.