Το διαζύγιο έχει βγει καιρό και κάποια στιγμή αποφασίσατε να προχωρήσετε τη ζωή σας με νέο σύντροφο. Και επειδή δε γίνεται να είναι συνέχεια στο σκοτάδι τα παιδιά σας, αργά ή γρήγορα θα πρέπει να τους τον γνωρίσετε. Ποια είναι τα σημεία προσοχής;
Η γνωριμία θα πρέπει να γίνει μόνο εφ'όσον έχετε πρώτα βεβαιωθεί για τις σοβαρές προθέσεις του νέου σας συντρόφου αναφορικά με τη μεταξύ σας σχέση. Είναι η πρώτη και αναγκαία συνθήκη, αφού δεν είναι απλό ούτε για εσάς, ούτε για τα παιδιά σας να συναναστρέφονται τακτικά έναν άνθρωπο στη θέση του βιολογικού τους πατέρα.
Μη βιαστείτε να κάνετε αυτό το μεγάλο βήμα αν θεωρήσετε ή εισπράξετε από το σύντροφό σας ότι δεν είναι σίγουρος για κάτι τέτοιο. Ένα βήμα που, χωρίς αμφιβολία, θα τον γεμίσει με νέες και ενδεχομένως άγνωστες υποχρεώσεις.
Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις εκ προοιμίου για να διαπιστώσετε με βεβαιότητα το βαθμό ετοιμότητάς του. Ακόμα και μια υπόνοια να έχετε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, αφήστε το για άλλη στιγμή στο μέλλον.
Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να οραματίζεται το μέλλον με εσάς στο πλευρό του, είτε αυτό λέγεται γάμος, είτε απλά σοβαρές προθέσεις. Αν απλά είναι ενθουσιασμένος μαζί σας, όμως δεν τον βλέπετε «ζεστό» για κοινή συμπόρευση, σίγουρα δεν πρέπει να του γνωρίσετε τα παιδιά μέχρι και αν αλλάξουν τα δεδομένα.
Σε περίπτωση που τα δεδομένα επιτρέπουν τη γνωριμία, προετοιμάστε τα παιδιά για αυτήν. Μην τα φέρετε προ τετελεσμένου, καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι να νιώσουν αναστάτωση.
Δε χρειάζεται να τον παρουσιάσετε απαραίτητα ως το νέο σας σύντροφο, παρά σαν έναν καλό φίλο. Και βέβαια μην αφήσετε να εννοηθεί ότι πρόκειται για το νέο τους μπαμπά, γιατί και θα σοκαριστούν και δεν πρόκειται να το αποδεχθούν.
Οι πρώτες συναντήσεις, επειδή σίγουρα θα υπάρχει αμηχανία, καλό είναι να διαρκέσουν λίγο και να περιλαμβάνουν δραστηριότητες της αρεσκείας των παιδιών. Σταδιακά και όσο ο νέος σας σύντροφος κερδίζει τη συμπάθεια και την αποδοχή τους, μπορούν να διαρκούν περισσότερο χρόνο.
Να έχετε στο μυαλό σας ότι η πρώτη συνάντηση μπορεί να μην πάει καλά ή και να μη συμπαθήσουν τα παιδιά σας γενικότερα το νέο σας σύντροφο, παρά το γεγονός ότι δεν έχει δώσει δικαιώματα να τον αντιπαθήσουν. Δώστε χρόνο και στις δυο πλευρές να βρουν τις ισορροπίες τους και να καταλήξουν συν τω χρόνω αν μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά.
Τέλος, σε καμία των περιπτώσεων μην τα κάνετε να νιώσουν ότι περνούν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τον σύντροφό σας, είτε αυτό έχει να κάνει με το χρόνο που τους αφιερώνετε, είτε με τη γενικότερη στάση σας.
Δείτε επίσης!