Το μυστικό βρίσκεται στην καθημερινότητα

Ο σύγχρονος γονιός μπορεί να εκπαιδεύσει σε μεγάλο βαθμό το νου του παιδιού και να τον καλλιεργήσει στον μέγιστο βαθμό.

Από την στιγμή που θα ξυπνήσετε εκμεταλευτείτε σωστά το χρόνο με το παιδί σας.

Πρωινοί γρίφοι

Είτε κατά τη διάρκεια του πρωινού, είτε κατά τη διαδρομή προς τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο με παιχνίδια που ακονίζουν το μυαλό, όπως είναι οι γρίφοι και τα αινίγματα.

Στο διάβασμα

Ενισχύστε την προσπάθεια του παιδιού με μεθόδους που αναπτύσσουν την κριτική σκέψη αλλά και την αφαιρετική ικανότητα. 

 

 

Μερικές τέτοιες μέθοδοι είναι οι ακόλουθες:

-Υπογραμμίστε με κίτρινο τα σημαντικότερα σημεία του κειμένου

-Φτιάξτε (αρχικά μαζί κι έπειτα μόνο του) πλαγιότιτλους (σύντομες προτασούλες που περιγράφουν το «ζουμί» κάθε παραγράφου δηλαδή)

-Βοηθήστε το παιδί να «οπτικοποιήσει» το κείμενο: να φτιάξει ένα σχεδιάγραμμα για το μάθημα ιστορίας ή μια ζωγραφιά που να περιγράφει τα γεγονότα ή μια γραμμή χρόνου.

Απογευματινό παιχνίδι

Αφού τελειώσετε με το διάβασμα για το σχολείο, εκμεταλλευτείτε τον όποιο διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι και παίξτε διάφορα επιτραπέζια όπως: Scrabble Junior, παιχνίδι λογικής Tangram, παιδικό Sudoku, ένα παζλ ή άλλα παιχνίδια όπως αυτά.

 

 

Διάβασμα αντί για οθόνες

Τα βιβλία ανοίγουν το μυαλό κι ενισχύουν τη φαντασία, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και το λεξιλόγιο του παιδιού. Για να ενισχύσετε ακόμη περισσότερο τη σκέψη και την κρίση του, μπορείτε να του κάνετε δώρο βιβλία μυστηρίου για παιδιά, τα οποία θα ενεργοποιήσουν και, εν συνεχεία, θα βελτιώσουν δεξιότητες όπως η παρατηρητικότητα και η μνήμη.