Δες πως θα το αποφύγεις

Αποτελεί από τις πιο σημαντικές οικιακές συσκευές.

Διατηρεί τα τρόφιμα σε καλή κατάσταση και το απισκεπτόμαστε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ δεν λείπουν και οι βραδινές περιπολίες στο ψυγείο! 

 

 

Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, χωρίς καμία απολύτως διακοπή. Γι' αυτό και αν χαλάσει πρέπει να το φτιάξετε άμεσα.

Αυτό που έχετε παρατηρήσει το τελευταίο διάστημα είναι πως η πλάτη τπου ψυγείου πιάνει πάγο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοση του ψυγείου και να κινδυνεύουν να χαλάσουν και τα τρόφιμα.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει για τους παρακάτω λόγους:

 

1. Δεν είναι κατηγορίας No Frost

Αν είανι παλιό το ψυγείο σου, τότε χρειάζεται παραπάνω φροντίδα. Η πιο απλή λύση είναι να κάνεις απόψυξη 2- 3 φορές το χρόνο. Αυτό θα βοηθήσει στο να μην αναπτύσσει δυσάρεστες μυρωδιές που περνούν στα τρόφιμα σου.

 

2. Έχει φθαρεί το λάστιχο της πόρτας

Αν το λάστιχο έχει σκιστεί σε ένα σημείο, ή δεν εφαρμόζει καλά πια, τότε η πόρτα του ψυγείου δεν κλείνει καλά. Όταν η πόρτα δεν είναι ερμητικά κλειστή, ζεστός αέρας μπορεί να εισχωρήσει στο εσωτερικό του ψυγείου. Στη συνέχεια, το ψυγείο προσπαθεί να διατηρήσει την κατάλληλη θερμοκρασία, χρησιμοποιώντας περισσότερη ενέργεια. Αν έχεις την υποψία ότι το λάστιχο της πόρτας δεν είναι σε άριστη κατάσταση, τότε καλό θα είναι να το αντικαταστήσεις. Συστήνεται να καλέσεις έναν τεχνικό να το αναλάβει, καθώς θα το κάνει γρήγορα, σωστά και χωρίς να σου κοστίσει πολύ.

 

 

3. Δεν αερίζεται σωστά το εσωτερικό του

Μ'ηπως το έχεις παραγεμίσει; Μπορεί να έχεις διαθέσιμη μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, αλλά χρειάζεται χώρος για να μεταφέρεται ο κρύος αέρας σε κάθε επίπεδο του εσωτερικού του ψυγείου. Έτσι, είναι καλό να αφήνεις λίγο κενό ανάμεσα στα τρόφιμα σου και στα τοιχώματα του ψυγείου. Φρόντισε να μην ακουμπούν συσκευασίες πάνω στα τοιχώματα ή στην κορυφή του ψυγείου, ώστε η μεταφορά του αέρα να γίνεται αβίαστα. 

 

4. Δεν έχεις ρυθμίσει σωστά τη θερμοκρασία

Η ιδανική θερμοκρασία για το θάλαμο συντήρησης του ψυγείου είναι 2 - 4 βαθμοί Κελσίου. Μόνο κατά την περίοδο του καλοκαιριού συστήνεται να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία λίγο πιο χαμηλά, ώστε να λειτουργεί το ψυγείο σου με τον πιο αποδοτικό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να προμηθευτείς με ένα θερμόμετρο ψυγείου, το οποίο θα σου επιτρέψει να ελέγχεις τη θερμοκρασία του ανά πάσα στιγμή.

 

5. Το ψυγείο ετοιμάζεται να σε εγκαταλείψει

 

 

Αν παρατηρείς ότι πι'ανει πάγο πολύ συχνά, ενώ ήδη έχεις εφαρμόσει όλα τα παραπάνω, τότε μάλλον το πρόβλημα δε λύνεται. Φυσικά, αν δεν έχεις δοκιμάσει όλα τα παραπάνω, τότε δεν έχει νόημα να σκεφτείς πως το ψυγείο σου σε εγκαταλείπει. Πρέπει να αποκλείσεις κάθε ενδεχόμενο, πριν ξεκινήσεις έρευνα αγοράς για καινούριο ψυγείο.