Είτε είσαι από τους ανθρώπους που έχουν αστραφτερά καθαρό σπίτι κάθε μέρα όλη μέρα, είτε νιώθεις υπερήφανη όταν έχεις καταφέρει να αδειάσεις το πλυντήριο πιάτων και να έχεις κρατήσει καθαρό τον πάγκο της κουζίνας για 2 ώρες, εμείς δεν κρίνουμε!
Απλά θέλουμε να είσαι σίγουρη ότι διαχειρίζεσαι σωστά τα σημεία που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σου. Και να γιατί: «Όλοι θέλουμε και προσπαθούμε να έχουμε ένα καθαρό σπίτι. Υποτιμάμε όμως αρκετά τις πιθανές συνέπειες των σημείων που έχουν πολλά μικρόβια» τονίζει ο υγιεινολόγος Αλέξης Βαρδάκης. Εντάξει, ένα σκονισμένο μαξιλαράκι καναπέ μάλλον δε θα προκαλέσει κρίση βήχα κάθε φορά που ξαπλώνεις πάνω του, αλλά υπό τις κατάλληλες συνθήκες –αν οι αλλεργίες σου διανύουν περίοδο όξυνσης, αν το ανοσοποιητικό σου είναι λίγο πεσμένο ή αν έχεις διαρκή επαφή με βακτήρια– η υγεία σου μπορεί να επηρεαστεί. Γι’ αυτό ο οδηγός μας είναι εδώ για να σου θυμίσει πώς θα έχεις ένα πραγματικά καθαρό σπίτι και να δώσεις προσοχή σε περιοχές που συχνά παραβλέπουμε.
Καθαρά σεντόνια = καθαρό κρεβάτι;
Υποθέτουμε ότι, αν απλά πλένουμε τα σεντόνια μας, είμαστε μια χαρά, αλλά οι αλλεργιολόγοι μάς τονίζουν συχνά ότι η σκόνη φωλιάζει σε σημεία που δεν προσέχουμε,
όπως τα παπλώματα, τα μαξιλάρια, το υφασμάτινο κεφαλάρι του κρεβατιού. Η σύσταση του ειδικού; Άλλαζε πιο συχνά τις παπλωματοθήκες και τα μαξιλάρια, ενώ το κεφαλάρι και το στρώμα χρειάζονται βιοκαθαρισμό.
Δίνεις όλη σου την προσοχή στο καπάκι της τουαλέτας
Αν δεν έχεις διαβάσει τις σχετικές έρευνες, θα σοκαριστείς μαθαίνοντας ότι οι μπαταρίες στις βρύσες του μπάνιου είναι πιο βρώμικες από την τουαλέτα σου, σύμφωνα με τον οργανισμό δημόσιας υγείας NSF International. Ο λόγος που οι ειδικοί συνιστούν να απολυμαίνεις αυτά τα σημεία πιο συχνά είναι γιατί πρόκειται για το πρώτο πράγμα που ακουμπάμε μετά τη χρήση της τουαλέτας, επομένως, συχνά έχουν περισσότερα βακτήρια απ’ όσα φαντάζεσαι.
Φοράς τα παπούτσια σου στο σπίτι
Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να μεταφέρεις στο καθαρό σπίτι σου από ακαθαρσίες έως χημικά, ρύπους, ακόμα και φυτοφάρμακα. Άλλαξε συνήθειες και είτε άφηνέ τα έξω από την πόρτα είτε σε μια παπουτσοθήκη στο μπαλκόνι.
Πλένεις τα πιάτα αλλά όχι το νεροχύτη
Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι το σημείο με τα περισσότερα βακτήρια – λογικό, αφού εκεί ξεπλένουμε το κρέας και τα λαχανικά. Θεωρείται πιο επίφοβο από τον πάγκο της κουζίνας. Θέλεις να… ανατριχιάσεις; Ένας όχι-και-τόσο καθαρός νεροχύτης είναι ένας βασικός λόγος που ανεβαίνουν οι κατσαρίδες από τις σωληνώσεις.
Δεν καθαρίζεις το τηλεχειριστήριο
Εδώ ισχύει ό,τι και με το τηλέφωνό σου. Αυτά τα δύο αντικείμενα τα πιάνουμε ενώ τρώμε, ενώ καθαρίζουμε, ενώ μαγειρεύουμε και κατόπιν ξεχνάμε να τα απολυμάνουμε, ενώ στην πραγματικότητα τους έχουμε μεταφέρει πολλά βακτήρια.