Τα Πάσχα μπορεί να πέρασε, αλλά πέρα από τις θερμίδες που μας άφησε, μας έμεινε και η λαμπάδα μας.
Και φυσικά δεν καταφέραμε να κάψουμε όλο το κερί την Ανάσταση, παρά μόνο ελάχιστο.
Οι περισσότεροι συνήθως κρατούν τη λαμπάδα για ενθύμιο μέχρι το επόμενο Πάσχα που θα την ανατικαταστήσουν, ή την πάνε στην εκκλησία και την ανάβουν.
Δείτε επίσης:Αρωματικά κεριά: Τι μπορεί να προκαλέσουν;
Ωστόσο, για να μην πάει στράφι μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε κάπως διαφορετικά.
Μπορείτε δηλαδή να φτιάξετε αρωματικά κεριά για το σπίτι.
Αυτά που θα χρειαστείς είναι τα εξής:
1. Χρησιμοποιημένες λαμπάδες ή κεριά
2. Βότανα – μπαχαρικά: Φύλλα μέντας, ξυλάκια κανέλας ή κόκκοι βανίλιας και καφέ είναι ότι πρέπει για να δώσουν άρωμα αλλά και διακοσμητικά στοιχεία στο νέο κερί. Για περισσότερο άρωμα, βάλε μία φλούδα πορτοκαλιού.
3. Φιτίλια: Θα τα βρεις σε ειδικά μαγαζιά και κηροπλαστεία ή μπορείς να τα φτιάξεις και μόνη σου βουτώντας ένα κομμάτι σπάγκου σε ζεστή λιωμένη παραφίνη και άφησέ το να στεγνώσει σε λαδόκολλα.
4. Μολύβι
5. Ψαλίδι
6. Μπεν μαρί: Αν δεν έχεις ειδικό σκεύος, χρησιμοποίησε μια κατσαρόλα μεγάλη και ένα μπρίκι ή δοχείο, όπως ένα μεταλλικό μπολ.
7. Καλούπι: Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως καλούπι ένα γυάλινο ποτήρι ή βαζάκι. Αν θες να στέκεται μόνο του, τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκεύη από σκληρό πλαστικό ή τενεκεδένια κουτιά.
8. Μαχαίρι
9. Ξύλινο κουτάλι για ανακάτεμα
Διαδικασία:
Κόψε σε μικρά κομμάτια τα κεριά με ένα μαχαίρι και βάλτα μέσα στο δοχείο που έχεις επιλέξει.
Άναψε το μάτι της κουζίνας και τοποθέτησε πάνω μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό για να βράσει.
Βάλε το δοχείο με τις λαμπάδες πάνω από την κατσαρόλα με το νερό που βράζει για να λιώσουν με τη μέθοδο μπεν μαρί.
Ανακάτεψε με το ξύλινο κουτάλι τα λιωμένα κεριά μέχρι να λιώσουν εντελώς και πρόσθεσε τα βότανα και τα μπαχαρικά που θέλεις, αφού έχουν λιώσει τα κεριά και λίγο πριν χύσεις το μείγμα σας στο καλούπι.
Τοποθέτησε στο κέντρο του καλουπιού (γυάλινα βαζάκια κτλ), σε όρθια στάση, το φιτίλι. Για να το στηρίξεις, τύλιξε τη μία άκρη γύρω από ένα μολύβι, το οποίο θα στηρίξετε οριζοντίως στο στόμιο του καλουπιού.
Ρίξε με προσοχή το λιωμένο κερί μέσα στο δοχείο που θέλεις και άφησέ το για σχεδόν ένα ολόκληρο βράδυ.
Αφού πήξει, κόψε με το ψαλίδι το φιτίλι περίπου 2 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια του κεριού.
Αν δεν θέλεις να αφαιρέσεις το κερί από το καλούπι του, τότε το νέο σου κερί είναι έτοιμο. Αλλιώς, θα περιμένεις μέχρι να παγώσει εντελώς, να το αναποδογυρίσεις και να βγει μόνο του από το δοχείο.