Πως θα καταφέρεις να διατηρήσεις την οριχίδεα σου;
Αυτά είναι τα μυστικά της ευζωίας της

Τα φυτά στο σπίτι είναι μια ισχυρότατη τάση στη διακόσμηση. Σχεδόν όλες μας έχουμε ένα τουλάχιστον φυτό εσωτερικού χώρου. Τα λουλούδια όμως είναι αγαπημένα. Η ομορφιά τους αξεπέραστη. Και ιδιαιτέρως η ορχιδέα. Πώς μπορείς να διατηρήσεις την ορχιδέα σου χωρίς να καταστραφεί;

Η ορχιδέα έχει φανατικούς υποστηρικτές που την θεωρούν εύκολη και καλόβολη, αλλά και ορκισμένους εχθρούς που πιστεύουν ότι είναι δύστροπη και απαιτητική. Η αλήθεια, όμως, βρίσκεται κάπου στην μέση και αυτό με λίγα λόγια σημαίνει πως πρέπει να πατήσεις τα σωστά κουμπιά για να καταφέρεις να την πάρεις με το μέρος σου!

Ποια είναι αυτά τα κουμπιά; Αρχικά, η γλάστρα στην οποία πρέπει να τοποθετηθεί η ορχιδέα πρέπει να έχει τρύπες (δηλαδή να μην είναι κασπώ), ώστε να έχει καλή αποστράγγιση και κατά προτίμηση από φυσικό υλικό (πήλινη).

Επιπλέον, το χώμα της πρέπει να είναι ειδικό και να προορίζεται για ορχιδέες. Αυτό με την σειρά του σημαίνει πως πρέπει να είναι ένα μείγμα χώματος, ξύλου και φλοιού δέντρων, τύρφης, βρύων και περλίτη.

Όσο για το κεφάλαιο φως, η ορχιδέα χρειάζεται αρκετή επαφή με τον ήλιο για να ανθίσει, επομένως κοντά σε ένα φωτεινό παράθυρο είναι η ιδανική θέση. Ωστόσο, αν προσέξεις ότι τα φύλλα της καίγονται, τότε πρέπει να την μετακινήσεις. Αν το φύλλωμα έχει σκούρο πράσινο χρώμα, τότε θέλει περισσότερο φως. Και αν τα φύλλα της είναι σε ανοιχτόχρωμη πράσινη απόχρωση και τεντωμένα, τότε όλα βαίνουν καλώς.

Τέλος, φτάνουμε στο πιο ζόρικο κομμάτι, εκείνο του νερού. Βλέπεις, η ορχιδέα κινδυνεύει άμεσα από το… υπερπότισμα. Ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος ποτίσματος είναι μερικά παγάκια στο χώμα της μία φορά την εβδομάδα, ώστε να αποφύγεις την συγκέντρωση νερού και άρα το σάπισμα.

Ένας άλλο τρόπος είναι να βρέχεις απευθείας το χώμα στην γλάστρα μέσα στον νεροχύτη με τρεχούμενο νερό βρύσης για 15” και έπειτα να αφήσεις την γλάστρα να στραγγίξει για 15 λεπτά στον δίσκο για τα πιάτα. Σε κάθε περίπτωση, πριν από οποιαδήποτε επιχείρηση ποτίσματος, θα πρέπει να ελέγξεις το χώμα της ορχιδέας και να προσθέσεις νερό μόνο εφόσον είναι τελείως στεγνό και η γλάστρα με το φυτό είναι ελαφριά όταν την ανασηκώνεις.

Ελπίζω, λοιπόν, να καταφέρεις να διατηρήσεις ζωντανή και ευτυχισμένη την ορχιδέα που θα αγοράσεις, ακολουθώντας αυτά τα απλά tips!