Το κλιματιστικό δεν είναι η μόνη λύση

Ο καύσωνας μας έχει... χτυπήσει την πόρτα εδώ και μερικές ημέρες. Όλοι αναζητούμε τρόπους για να κρατήσουμε το σπίτι μας πιο δροσερό.

Εκτός των κλιματιστικών και των παράπλευρων προβλημάτων που αυτά προκαλούν, υπάρχουν και άλλοι, πιο "φυσικοί" και πρακτικοί τρόποι για να το καταφέρουμε,

Ποιοι είναι αυτοί;

  1. Έχουμε κλειστές κουρτίνες ή χαμηλωμένες γρίλιες. Έτσι περιορίζουμε  την είσοδο του ήλιου στο σπίτι και δημιουργούμε ένα άτυπο θερμομονωτικό στρώμα. Τοποθετήστε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες ή ρολά στα παράθυρα και ειδικότερα στα δυτικά για να εμποδίσετε τη ζέστη από τον απογευματινό ήλιο.
  2. Η χρήση ηλεκτρικών συσκευών εντός της ημέρας που θερμαίνουν τον χώρο, όπως για παράδειγμα το σίδερο και η ηλεκτρική μας  κουζίνα ιδανικά, καλύτερα να γίνεται τις βραδινές ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τα φώτα. Όσα λιγότερα φώτα έχουμε αναμμένα, τόσο λιγότερη ζέστη έχουμε μέσα στο σπίτι. Επίσης, η χρήση λαμπτήρων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης που ούτως ή άλλως είναι μια οικονομικότερη λύση ως προς την κατανάλωση ενέργειας αλλά και ρεύματος.
  3. Τα φυτά σώζουν. Ιδίως τα αναρριχητικά φυτά που προσφέρουν φυσική σκιά και ρίχνουν τη θερμοκρασία., όπως ο κισσός και η μπουκαμβίλια, είναι αρκετά αποτελεσματικοί σύμμαχοι κατά της ζέστης. Καλύψτε με αυτά τοίχους που βλέπει πολύ ο ήλιος. Ακόμη, μπορείτε να φτιάξετε "φράχτες" τεχνητούς με λουλούδια και φυτά όπως η δάφνη, η τούγια ή το ευώνυμο και να περικλείσετε το μπαλκόνι ή την βεράντα σας, για παράδειγμα. 

     
  4. Το νερό που εξατμίζεται μπορεί να σας δροσίσει. Γεμίστε δοχεία με νερό και τοποθετήστε τα κοντά στα ανοίγματα του σπιτιού. Το νερό πρέπει να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, φροντίστε να αερίζετε το σπίτι σας νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Αποφύγετε  να ανοίγετε πόρτες και παράθυρα την ώρα του καύσωνα, είναι καταστροφή.
  5. Ανεμιστήρες. Δεν πρόκειται να ρίξετε...δραματικά τη θερμοκρασία, όμως οι ανεμιστήρες είναι μια καλή λύση, ειδικά αν συνδυάζονται και με κάποιο κλιματιστικό. Ακόμα καλύτεροι είναι αυτοί της οροφής. Οι ανεμιστήρες δαπέδου ή οροφής μπορούν να ρίξουν τη θερμοκρασία κατά 2 με 3βαθμούς. Σε συνδυασμό με ένα κλιματιστικό, ένας ανεμιστήρας οροφής μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμος μιας και πολλαπλασιάζει τη θετική χρήση του κλιματιστικού μας, το οποίο μπορούμε να το χρησιμοποιούμε σε υψηλότερη θερμοκρασία, μειώνοντας την κατανάλωση ρεύματος.
  6. Η εξωτερική σκιά του σπιτιού είναι ιδιαιτέρως βασική. Πέραν από τα φυτά που αναφέραμε παραπάνω, βασική είναι η σωστή τοποθέτηση και κυρίως η χρήση της τέντας.. Για να κατεβάζετε τις τέντες, ακολουθήστε πολύ απλά, την πορεία του ήλιου. Ανεβάστε τις τέντες το βράδυ για να "ανασαίνει" καλύτερα το σπίτι.. 
  7. Νερό και ανεμιστήρας. Κλασικό και οικονομικό κόλπο. Ανοίξτε τον ανεμιστήρα σας και τοποθετήστε ένα δοχείο με νερό και παγάκια, μπροστά του. Ο αέρας "κρυώνει" και κυκλοφορεί στον χώρο πιο δροσερός. 
  8. Οι ανεμιστήρες οροφής πρέπει δουλεύουν αριστερόστροφα. Οι μοντέρνοι ανεμιστήρες διαθέτουν ειδικό διακόπτη από τον οποίο μπορείτε να επιλέξετε τη φορά περιστροφής τους. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει να βάλετε τον ανεμιστήρα να κινείται δεξιόστροφα ώστε να συμπιέζει τον ζεστό αέρα προς τα κάτω και το καλοκαίρι που θέλετε να κυκλοφορήσετε τον βαρύτερο, δροσερό αέρα, πρέπει να κάνετε το αντίθετο.
  9. Η συντήρηση του κλιματιστικού είναι πολύ σημαντική. Πριν χρησιμοποιήσετε το κλιματιστικό καθαρίστε τα φίλτρα ή απευθυνθείτε σε έναν τεχνικό για τον απαραίτητο έλεγχο , και επιλέξτε συσκευή κατάλληλου μεγέθους και ισχύος για το χώρο σας.
  10. Πλένουμε το μπαλκόνι ή τη βεράντα μας, τις απογευματινές ώρες. Το νερό δροσίζει τον περιβάλλοντα χώρο του σπιτιού, ρίχνοντας ελαφρώς τη θερμοκρασία του σπιτιού μας. 

Και, φυσικά δεν ξεχνάμε να φροντίσουμε και τους εαυτούς μας: οολύ νερό, ελαφρύ ντύσιμο και φαγητό και, αν γίνεται, δεν κυκλοφορούμε τις ώρες με την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια.

Σε κάθε περίπτωση, καύσωνας είναι… θα περάσει!